Sparen

We staan er wereldwijd om bekend: onze spaarzin. Niet zo gek, want 90% van de Nederlanders heeft wel een appeltje voor de dorst. Samen hebben we zo’n 380 miljard Euro op Nederlandse spaarrekeningen staan.

Want sparen is een gangbare manier om geld opzij te zetten voor later. Je zet geld op een spaarrekening bij een bank en je ontvangt rente over je tegoed. Het saldo op je spaarrekening kan alleen maar achteruit gaan als je geld opneemt of als je rente zou moeten betalen, wat soms voorkomt. In de meeste gevallen krijg je jaarlijks rente en als je er verder niet aankomt, stijgt je saldo.

Twee factoren hebben invloed op je spaarsaldo: belasting en inflatie. Over je vermogen betaal je in principe belasting. Hoe dit fiscaal zit, lees je in onderstaande pagina’s over de diverse spaarvormen. Elk jaar neemt de koopkracht van je geld af met de inflatie. De 100 euro spaargeld van nu zal dus minder waard zijn over een groot aantal jaren, als de rente die je krijgt minder is dan het inflatiepercentage. Krijg je 2% rente per jaar en de inflatie is ook 2%, dan houd je de inflatie bij en behoud je dus volledige koopkracht. Maar, dan is de eventuele belasting nog niet betaald.

 

 

Zie ook

Spaardeposito
Spaarverzekering
Geldgroeitips
Spaarrekening

Vind een financieel planner