Spaarverzekering

Wat heb je vandaag aan je spaarverzekering?
De spaarrente is momenteel lager dan de inflatie. Daardoor zoeken steeds meer spaarders naar alternatieven om toch nog een beetje rendement te halen. Behalve voor spaardeposito’s of beleggen, al dan niet gespreid, kun je ook kiezen voor een spaarverzekering.

Toch blijven er veel Nederlanders die één of meer spaarverzekeringen houden. Bijvoorbeeld in de vorm van een kapitaalverzekering die is gekoppeld aan de hypotheek. Ook de lijfrenteverzekering is een voorbeeld.

Wat is een spaarverzekering eigenlijk?
Met een spaarverzekering combineer je sparen en verzekeren in één product. Een spaarverzekering is vaak pas interessant als de looptijd tenminste 15 of 20 jaar is. Dat komt omdat er kosten zijn verbonden aan het afsluiten van een spaarverzekering. Die moet je tijdens de looptijd terugverdienen.

Een spaarverzekering wordt meestal afgesloten voor een concreet doel dat iets verder in de toekomst ligt. Denk aan het aflossen van (een deel van) jouw hypotheek, de studie van je kinderen of als aanvulling op je AOW en pensioen.

Welke vormen zijn er?
Er bestaat een grote variatie aan spaarverzekeringen. Je kunt eenmalig een bedrag inleggen, maar ook periodiek een bedrag storten. Een combinatie van deze twee vormen van kapitaalopbouw is ook mogelijk. De meeste spaarverzekeringen keren alleen uit als degene die de verzekering heeft afgesloten nog in leven is, als de verzekering afloopt. Je kunt ook kiezen voor de duurdere restitutie-spaarverzekering. Die keert bij overlijden uit aan je nabestaanden.

Daarnaast heb je de keuze uit een gegarandeerde opbrengst of niet-gegarandeerde opbrengst. In dit laatste geval neem je wel een hoger risico. Dat kan een hoger rendement betekenen, maar je kunt ook verlies lijden. Aan het einde van de looptijd keren sommige spaarverzekeringen het bedrag in één keer uit. Bij andere spaarverzekeringen krijg je na de looptijd periodiek een bedrag gestort op jouw rekening

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten