Geld vastzetten

Als je terugdeinst voor de risico’s van beleggen, kan geld vastzetten helpen om in tijden van lage rente toch een redelijk rendement over je vermogen te maken. Dat kan bijvoorbeeld in een spaardeposito.

Veilig en toch meer rendement
Een spaardeposito is een veilige manier van sparen waarmee jouw vermogen beter rendeert dan bij direct opneembaar sparen. De bank heeft namelijk de zekerheid dat jouw geld langere tijd op de rekening blijft staan. Daardoor krijg je een hogere rente. Spaardeposito’s vallen bovendien onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat de Nederlandse Staat garant staat voor bedragen tot 100.000 euro. Jouw bank moet dan wel onder het stelsel vallen. Dat geldt ook voor het spaarproduct dat je afsluit.

Vast is echt vast
In het algemeen geldt: hoe langer de termijn van vastzetten, des te hoger de rente. Let wel, die rente blijft gelijk tijdens de hele looptijd, ook als de reguliere spaarrente stijgt. En heb je het geld tussentijds toch nodig, dan betaal je een boete die ten koste gaat van je rendement.

Hoeveel kun je missen?
Omdat jouw geld vast zit, is het zaak dat je eerst bepaalt welk bedrag je voor langere tijd kunt missen. Breng daarom niet al je vrije vermogen in een deposito onder, maar laat een deel van het geld op een vrij opneembare spaarrekening staan. Dat kan nodig zijn voor grotere aankopen of onverwachte uitgaven.

Hoe lang kun je het missen?
Kijk daarna naar je spaardoel. Spaar je voor een luxe vakantie of wil je over enkele jaren een wereldreis maken? Is het geld bedoeld voor een nieuwe auto of spaar je voor het studiefonds van je kinderen? Het antwoord op die vraag bepaalt of je jouw geld vastzet voor bijvoorbeeld zes maanden, vijf- of twintig jaar.

Waar moet je op letten?
Als je aanbieders gaat vergelijken, zul je merken dat de voorwaarden van spaardeposito’s sterk van elkaar kunnen verschillen. Let bijvoorbeeld op:

  • de hoogte van de rente of de minimale termijn voor het hoogste rendement (bij depositovormen met rente die tijdens de looptijd stijgt)
  • de looptijd van de deposito
  • de minimale eerste inleg
  • de mogelijkheid om bij te storten
  • de hoogte van de boete als je tussentijds geld wilt opnemen.

Let ook op de voorwaarden bij overlijden: sommige deposito’s vallen niet vrij na je overlijden. Dat kan vervelend uitpakken als jouw erfgenamen erfbelasting moeten betalen, maar niet bij het geld kunnen.

Spaarrekening?
Twijfel je eraan of geld vastzetten voor jou de beste keuze is? Wil je altijd geld zonder boete kunnen opnemen? Vergelijk dan de rente van andere spaarrekeningen en aanbieders met je huidige voorwaarden. Vaak is er een flink verschil in de hoogste en laagste rente die op de markt verkrijgbaar is.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten