Spaardeposito

Heb je voor langere tijd je geld niet nodig, dan kun je dit vastzetten, op een spaardeposito bijvoorbeeld. Je stort een specifiek bedrag op een speciale rekening en dit geld staat dan gedurende een bepaalde tijd vast. Je krijgt doorgaans een hogere rente, want de bank heeft namelijk de zekerheid dat jouw geld langere tijd op de rekening blijft staan. Spaardeposito’s vallen bovendien onder het depositogarantiestelsel.

Dat betekent dat de Nederlandse Staat garant staat voor bedragen tot 100.000 euro. Jouw bank moet dan wel onder het stelsel vallen. Dat geldt ook voor het spaarproduct dat je afsluit. In het algemeen geldt: hoe langer de termijn van vastzetten, des te hoger de rente. Let wel, die rente blijft gelijk tijdens de hele looptijd, ook als de reguliere spaarrente stijgt. En heb je het geld tussentijds toch nodig, dan betaal je een boete die ten koste gaat van je rendement.

Waar moet je op letten?
Als je aanbieders gaat vergelijken, zul je merken dat de voorwaarden van spaardeposito’s sterk van elkaar kunnen verschillen. Let bijvoorbeeld op:

  • de hoogte van de rente of de minimale termijn voor het hoogste rendement (bij depositovormen met rente die tijdens de looptijd stijgt)
  • de looptijd van de deposito
  • de minimale eerste inleg
  • de mogelijkheid om bij te storten
  • de hoogte van de boete als je tussentijds geld wilt opnemen.

Let ook op de voorwaarden bij overlijden: sommige deposito’s vallen niet vrij na je overlijden. Dat kan vervelend uitpakken als jouw erfgenamen erfbelasting moeten betalen, maar niet bij het geld kunnen.

Spaarrekening?
Twijfel je eraan of geld vastzetten voor jou de beste keuze is? Wil je altijd geld zonder boete kunnen opnemen? Vergelijk dan de rente van andere spaarrekeningen en aanbieders met je huidige voorwaarden. Vaak is er een flink verschil in de hoogste en laagste rente die op de markt verkrijgbaar is.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten