Geldgroeitips

Sparen? Dan moet je eerst geld over hebben!
Tips om geld te besparen horen we graag allemaal. Maar wie op zoek is naar besparingen, moet eerst zijn financiële huishouding op orde hebben. Weet je precies wat je uitgeeft en waaraan? En weet je dat voor de komende maanden of ook voor de komende vijf jaar? Of zelfs 20 jaar? De beste geldgroeitips ontstaan pas als je inzicht hebt in je financiële situatie.

Eerst inzicht in je financiële huishouding
Inzicht begint met overzicht. Niet alleen van je inkomsten en uitgaven, maar van alles wat met je financiën te maken heeft. Een (digitaal) huishoudboekje bijhouden is daarom een van de belangrijkste tips als het om sparen gaat: budgetbeheer staat aan de basis van geld overhouden – en dus van sparen.

Nog een slimme tip: geld dat je over hebt meteen op een spaarrekening parkeren. Je hebt het dan echt opzijgezet, het geld verdwijnt dan niet alsnog in de huishoudpot. Er zijn volop digitale huishoudboekjes beschikbaar die je gratis of tegen een geringe vergoeding kunt gebruiken.

Besparen op verzekeringen en rood staan
Een andere manier om geld over te houden is om te kijken naar je verzekeringen. Wanneer heb je voor het laatst gekeken of deze nog passen bij jouw situatie? Zijn er verzekeringen overbodig geworden? Overlappen sommige elkaar? En betaal je wel de scherpst mogelijke premie? Dat kan je soms honderden euro’s per jaar opleveren.

Ook rood staan is zonde van het geld. Daar betaal je namelijk een relatief hoge rente voor. Als je structureel aan het eind van de maand rood staat, maar toch spaart, betaal je meer rente dan je ontvangt op je spaargeld. Dan is het verstandiger om iets minder te sparen, zodat je voortaan elke maand precies genoeg overhoudt.