Lijfrente

Als aanvulling op je pensioen of als je zelf voor uw pensioen moet sparen
Met een lijfrente kun je fiscaalvriendelijk sparen voor later. Daarom is het een populaire manier om het pensioen mee aan te vullen, zeker nu er voor veel mensen pensioentekorten en AOW-gaten dreigen.

Voor wie is een lijfrente geschikt?
Iedereen kan een lijfrenteverzekering afsluiten. Ondernemers en zzp’ers die hun eigen pensioen bij elkaar sparen, gebruiken lijfrente vaak zelfs voor hun volledige pensioen. Een alternatief voor lijfrente is banksparen.

Fiscaalvriendelijk, maar hoe?
Een lijfrenteverzekering is vooral aantrekkelijk als je optimaal gebruikmaakt van de vrije jaarruimte. Dat is de ruimte die je kunt benutten als je in een bepaald jaar te weinig of geen pensioen hebt opgebouwd. Deze ruimte mag je dan als aftrekbare premie op je inkomen inleggen in de lijfrenteverzekering.

En die woekerpolissen dan?
Lijfrente staat bij sommigen in een kwaad daglicht vanwege de woekerpolissen die rond de eeuwwisseling werden ontwikkeld. Verzekeraars hielden bij een woekerpolis veel kosten in, waardoor het rendement zeer laag uitviel. Er zijn gelukkig diverse manieren om van een woekerpolis af te komen.

Zie ook

Lijfrente of banksparen
Jaarruimte en reserveringsruimte
Nettopensioen en nettolijfrente

Vind een financieel planner