Hypotheek

De vele facetten van de hypotheek
Het is voor velen de grootste financiële aankoop in het leven: een huis kopen. Voor vrijwel iedereen hangt daar een hypotheek aan vast: de lening om het huis mee te kunnen kopen. En dat maakt de hypotheek het belangrijkste financiële product dat u ooit zult aanschaffen. Daarom is het zo belangrijk om de hypotheek te kiezen die bij u past – nu, maar ook straks nog.

 

Welke type hypotheek past bij u?
Hoewel niet alle hypotheekvormen meer even fiscaal gunstig worden behandeld, is er toch nog volop keus. Speelt eigen geld in die keuze nog een rol? En wat is dan de hoogte van de hypotheek?

 

Wat zijn de fiscale aspecten?
Een hypotheek kost u tijdens de looptijd vele, vele duizenden euro’s. Dan is het fijn als u daar nog iets van kunt terugkrijgen. En hoe geeft u de hypotheek überhaupt aan de belasting op? Wat is de bijleenregeling precies? Biedt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nog soelaas?

 

En als u er een kapitaalverzekering aan toevoegt?
Veel mensen sluiten bij hun hypotheek een kapitaalverzekering af, om na overlijden van één van de partners toch de hypotheek te kunnen blijven betalen. Welke vrijstellingen zijn er? En hoe zit het precies met die tijdklemmen?

 

En als u de hypotheek wilt aanpassen?
Uw leven verandert en de wereld ook – er kan dus een tijd komen dat u uw hypotheek wilt aanpassen aan de tijd. Dan betaalt u wel voor de hulp die u daarvoor vraagt, want hypotheekverstrekkers mogen financieel adviseurs geen provisie meer betalen. Vervolgens is vaak de vraag: oversluiten of omzetten? Kunt u daarbij gebruikmaken van rentemiddeling? Mogelijk wilt u vervroegd aflossen . Betaalt u in deze gevallen dan altijd boeterente?

 

De juiste keuzes
Wat voor u de beste hypotheek is, hangt helemaal af van uw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Datzelfde geldt als u uw bestaande hypotheek wilt aanpassen. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.

 

Lees alles over:
Boeterente
Dubbele uitkeringsvrijstelling kapitaalverzekering
Eigen geld en hypotheek
Eigen huis en bv
Hoogte hypotheek
Hypotheek oversluiten of omzetten
Hypotheek vervroegd aflossen
Hypotheek: vermogen en schuld in box 1
Hypotheekrenteaftrek
NHG
Provisieverbod
Rentemiddeling
Restschuld
Welke hypotheek?
Tijdklemmen KEW, SEW en BEW