Eigen woning en je bv

Als dga je hypotheek afsluiten bij je bv
Voor een dga kan de eigen woning en de bv een interessante combinatie zijn. Want als directeur-grootaandeelhouder in een bv heb je meer mogelijkheden om een hypotheek te regelen, dan iemand met een arbeidscontract. Heb je voldoende kapitaal in je bv zitten, dan kan je zelfs je eigen hypotheekverstrekker worden. Door je hypotheek bij de eigen bv af te sluiten, profiteer je van de hypotheekrenteaftrek (maximaal 30 jaar). Daar staat wel tegenover dat je bv wordt belast over de rentewinst uit de lening.

Woning huren van je bv
Je kunt de betreffende woning ook huren van je bv. De kosten aan je huis zijn dan aftrekbaar van de bedrijfswinst. De fiscus slaat je bv dan wel aan als je woning in waarde stijgt. Ook betaalt je bv onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente.

Ook een hypotheek uit de bv moet je ooit terugbetalen
Elke lening moet ooit een keer worden terugbetaald. Dat geldt ook voor je hypotheek uit de bv. Het is tenslotte een lening van je bedrijf aan jezelf privé. Dat kan een probleem worden als je het bedrijf verkoopt (of opdoekt) en er staat privé geen kapitaal tegenover de hypotheek. Daarom is het soms verstandiger om een hoger inkomen uit de bv te onttrekken en de hypotheeklening privé aan te gaan.

Wat is beter, hypotheek uit bv of juist privé?
De beste keuze hangt helemaal af van je zakelijke en privésituatie. Laat je daarom goed informeren door een gecertificeerd financieel planner. Hij of zij brengt alle belangen en het financiële plaatje compleet in beeld, zodat je de best passende keuze maakt.