Hypotheek tussendoor wijzigen

Een hypotheek sluit je vaak voor een lange periode af. Grote kans dat de situatie tussendoor wijzigt en je de hypotheek hierop aanpast. Hieronder vind je de meest voorkomende wijzigingen kort toegelicht.

 • Hypotheekbedrag verhogen
  Heb je verbouwingsplannen, wil je verduurzamen of extra geld lenen voor andere doeleinden? Bijvoorbeeld een nieuwe auto, vakantiehuisje of appartement voor je kind? Als het op je inkomen en op de waarde van je woning past, kan je de hypotheek verhogen. Let op: als het geen financiering voor je eigen woning betreft, valt dit deel van je hypotheek in box 3. Dit houdt in dat de hypotheekrente (deels) niet aftrekbaar is.
 • Hypotheekvorm omzetten
  Wil je graag maandelijks automatisch meer aflossen? Of wil juist je maandbedrag verlagen door je lening deels om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek? Er zijn binnen de huidige wetgeving verschillende mogelijkheden om je leningdelen om te zetten naar een andere hypotheekvorm.
 • Rentevaste periode en/of rente aanpassen
  Heb je een hogere rente dan de huidige marktrente? Dan is het wellicht interessant om je hypotheek om te zetten naar een lagere rente. Deze wijziging wordt vaak gecombineerd met het aanpassen van de rentevaste periode. Deze wijziging is doorgaans vooral interessant bij een lage rentestand.
 • Looptijd van de hypotheek aanpassen
  Meestal wordt een hypotheek voor een looptijd van 30 jaar afgesloten. Dit omdat de hypotheekrente in Nederland ook maximaal 30 jaar aftrekbaar is. Zit je financieel erg ruim en wil je graag sneller aflossen? Dan kan je de looptijd van een annuïteiten-, lineaire of bankspaarhypotheek inkorten. Je betaalt dan een kortere periode rente, wat onderaan de streep vaak voordeliger is. In sommige situaties kan je de looptijd ook juist verlengen.
 • Extra aflossen of inleggen op bankspaarrekening
  Heb je een flink bedrag aan spaargeld, of heb je een schenking/erfenis ontvangen? Dan kan het zeker slim zijn om een extra bedrag af te lossen op je hypotheek. Heb je een bankspaarhypotheek? Dan kan je hierop mogelijk een extra inleg doen. Dit kan fiscaal erg gunstig uitpakken. Let wel op dat je binnen de wettelijke bandbreedte blijft.
 • Je hypotheek oversluiten
  De hypotheek ‘verhuizen’ naar een andere geldverstrekker kan interessant zijn. Voor een lagere hypotheekrente en/of voor een langere rentevaste periode. Oversluiten wordt regelmatig gecombineerd met het meefinancieren van een verbouwing. Let wel op dat je mogelijk boeterente betaalt als je de hypotheek ergens anders onderbrengt. Ook betaal je afsluitkosten.

Let op: het wijzigen van je hypotheek heeft gevolgen voor je maandlasten. Schakel daarom de hulp van een gecertificeerd financieel planner in en laat altijd vooraf berekenen of de betreffende wijziging bij je past en rendabel is. Zo weet je zeker dat je geen onnodige kosten maakt of spijt krijgt van je beslissing.