Hypotheek en eigen geld

Afsluitkosten bij je hypotheek
Je mag (op enkele uitzonderingen na) 100% van de woningwaarde lenen. Dit houdt in dat je de afsluitkosten uit eigen middelen betaalt. Zoals de kosten voor de notaris, taxateur, financieel adviseur en NHG. Bij de aankoop van een woning betaal je ook overdrachtsbelasting, vaak is dit 2% van het aankoopbedrag.

Heb je een woning met overwaarde verkocht?
De overwaarde neem je (deels of volledig) mee naar de nieuwe woning. Zo verlaag je het nieuwe hypotheekbedrag en hoef je mogelijk geen eigen spaargeld in te leggen voor bovengenoemde aankoopkosten.

Eigen geld inleggen om je hypotheek te verlagen
Wil je eigen geld in je hypotheek stoppen voor een lager hypotheekbedrag? Bijvoorbeeld met spaargeld, een schenking of erfenis? Dit kan interessant zijn, omdat de hypotheekrente vaak hoger is dan de spaarrente. En als je met je spaargeld boven de vrijstelling in box 3 komt, betaal je belasting over je spaargeld. Extra aflossen kan dus aanzienlijk schelen in je maandlast. Bedenk wel dat je het geld niet meer voorhanden hebt, als je het nog voor andere doeleinden wil gebruiken.

Wat is boeterente?
Los je tussentijds een groot bedrag af? Per geldverstrekker verschilt het welk percentage van je lening(deel) je boetevrij mag aflossen. Vaak is dit 10% van de hoofdsom per kalenderjaar. Los je meer af dan het boetevrije deel, dan betaal je mogelijk een boete. Laat dit vooraf goed uitzoeken, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Lagere rente door een extra aflossing?
Door je hypotheek deels af te lossen, wordt het hypotheekbedrag steeds lager ten opzichte van de woningwaarde. Dit is gunstig voor je portemonnee. Ook verlaag je zo het risico voor geldverstrekkers, waardoor je mogelijk een lagere hypotheekrente betaalt. Dit geldt overigens niet voor hypotheken met NHG.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten