Hypotheek en de belastingdienst

Hoe werkt een hypotheek precies bij de Belastingdienst?
Tijdens de looptijd van je hypotheek betaal je vele duizenden euro’s. Het is fijn als je daar nog iets van terugkrijgt. Voldoe je aan de eisen en valt je hypotheek in box 1? Dan krijg je een deel van de hypotheekrente terug. Dit gebeurt standaard bij de jaarlijkse aangifte. Je kunt via je inlog bij de belastingdienst ook gebruikmaken van de voorlopige teruggave, waardoor je het bedrag al (deels) maandelijks terugkrijgt. Let op: het bedrag van de voorlopige teruggave stel je zelf in. Zet deze niet te hoog, want dan moet je bij de jaarlijkse aangifte het teveel ontvangen bedrag weer terugbetalen.

Eenmalig aftrekbare kosten bij het afsluiten van je hypotheek

Bij het afsluiten van je hypotheek betaal je kosten. Een deel van deze afsluitkosten is eenmalig aftrekbaar, zoals de advieskosten, de taxatiekosten en de hypotheekakte. Dit geef je aan bij je jaarlijkse aangifte over het betreffende jaar waarin je de kosten hebt gemaakt.

De aftrekbaarheid van hypotheken voor en na 1-1-2013
Niet alle hypotheekvormen zijn fiscaal even gunstig, toch heb je keus. Heb je je eerste hypotheek op 1-1-2013 of later afgesloten? Dan is de hypotheekrente aftrekbaar als je de lening in maximaal 30 jaar aflost middels een annuïtair of lineair dalende hypotheek. Heb je nog een (bank)spaar-, beleggings-, lijfrente- of aflossingsvrije hypotheek van voor 1-1-2013? Dan is ook deze fiscaal aftrekbaar.

Het is ook na 1-1-2013 mogelijk om een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Deze lening valt dan wel in box 3, waardoor de rente niet aftrekbaar is. Bij een lage rentestand kan dit interessant zijn om je maandlast te drukken.

Hoe werkt het met een KEW, BEW en een SEW?
Heb je nog een hypotheek waaraan een beleggings-, spaar-, of bankspaarpot is gekoppeld? Fiscaal gelden hiervoor bepaalde regels, met name als je het opgebouwde saldo vervroegd tot uitkering laat komen. Deze regels zijn in de loop van de jaren meerdere malen aangepast en erg complex. Heb je een hypotheek met een gekoppelde spaar- of beleggingsrekening? Laat je adviseren door een gecertificeerd financieel planner.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten