Hypotheek

De hypotheek, een flinke lening die je afsluit
De aankoop van een huis is een grote financiële transactie. Aangezien de meesten dit geld niet op je bankrekening hebben staan, komt de hypotheek om de hoek kijken. Het is belangrijk om een hypotheek te kiezen die bij je past. Nu én straks. Want de hypotheek sluit je af met een looptijd tot wel 30 jaar. Hoe dit precies werkt? Je leent geld voor de aankoop bij een geldverstrekker en in ruil daarvoor geef je je woning in onderpand. Zolang je maandelijks netjes betaalt, is er niets aan de hand. Betaal je niet en loopt de achterstand op, dan mag de geldverstrekker je woning verkopen.

Welk bedrag kan je maximaal lenen?
Een geldverstrekker kijkt voor de maximale hypotheeksom naar twee belangrijke punten. De eerste is de waarde van de betreffende woning. De hypotheek mag normaliter niet meer bedragen dan 100% van de aangetoonde woningwaarde. Vaak gebeurt dit aan de hand van een door het NWWI gevalideerd taxatierapport. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je tot 106% van de woningwaarde mag lenen.

Ook kijkt een geldverstrekker naar je inkomen. Bijvoorbeeld salaris uit loondienst, inkomen uit een eigen onderneming of je pensioen. De manier van berekenen verschilt per type dienstverband, onderneming en per geldverstrekker. De regels hoeveel je mag lenen op basis van je inkomen, worden jaarlijks opnieuw wettelijk vastgelegd. Dit kan dus veranderen.

Welke hypotheekvorm past het beste bij je?
Hypotheken heb je in verschillende smaakjes. Zo heb je de lineair of annuïtair dalende hypotheek, waarbij je in maximaal 30 jaar de volledige lening aflost. Ook is de aflossingsvrije hypotheek nog steeds een populaire variant. Let wel op dat je maximaal de helft van de woningwaarde mag financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Sluit je nu een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af? Dan is de rente van dit leningdeel niet aftrekbaar.

Laat je niet verwarren door internet
Op internet staat veel oude en nieuwe informatie door elkaar heen. Ook houden berekenmodules geen rekening met jouw persoonlijke situatie, wat een vertekend beeld kan geven van je maximale leencapaciteit. Schakel een gecertificeerd financieel planner in. Deze kijkt naar je financiële positie, kent de geldende regels en adviseert je de best passende hypotheek.

 

 

 

773 gespecialiseerde planners

Zie ook

Een tweede woning in Nederland
Je woning verkopen en verhuizen
Een tweede woning in het buitenland
Eigen woning en je bv
Hypotheek tussendoor wijzigen
Hypotheek en de belastingdienst
Hypotheek en eigen geld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Jouw Plan'

  • Elke verandering in je leven vraagt om financiële planning!
  • Blijf op de hoogte van relevante financiële onderwerpen!
  • Advies, tips en leuke podcasts!
Je ontvangt onze nieuwsbrief één keer per kwartaal. Je kunt je op elk moment afmelden via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu krijg je elk kwartaal de FFP nieuwsbrief in je mailbox.