Lijfrente

Als aanvulling op uw pensioen of als u zelf voor uw pensioen moet sparen
Met een lijfrente kunt u fiscaalvriendelijk sparen voor later. Daarom is het een populaire manier om het pensioen mee aan te vullen, zeker nu er voor veel mensen pensioentekorten en AOW-gaten dreigen.

 

Voor wie is een lijfrente geschikt?
Iedereen kan een lijfrenteverzekering afsluiten. Ondernemers en zzp’ers die hun eigen pensioen bij elkaar sparen, gebruiken lijfrente vaak zelfs voor hun volledige pensioen. Een alternatief voor lijfrente is banksparen.

 

Fiscaalvriendelijk, maar hoe?
Een lijfrenteverzekering is vooral aantrekkelijk als u optimaal gebruikmaakt van de vrije jaarruimte. Dat is de ruimte die u kunt benutten als u in een bepaald jaar te weinig of geen pensioen hebt opgebouwd. Deze ruimte mag u dan als aftrekbare premie op uw inkomen inleggen in de lijfrenteverzekering.

 

En die woekerpolissen dan?
Lijfrente staat bij sommigen in een kwaad daglicht vanwege de woekerpolissen die rond de eeuwwisseling werden ontwikkeld. Verzekeraars hielden bij een woekerpolis veel kosten in, waardoor het rendement zeer laag uitviel. Er zijn gelukkig diverse manieren om van een woekerpolis af te komen.

 

De juiste keuzes
Lijfrente is een prima manier om een pensioengat aan te vullen. Of om pensioen mee op te bouwen als u dat als ondernemer of zzp’er zelf moet doen. Maar welke lijfrente past bij u? Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.

 

Meer weten over:
Lijfrente of banksparen?
Jaarruimte en reserveringsruimte
Nettopensioen en nettolijfrente
Woekerpolis lijfrente