Ondernemer

Ondernemer zijn is heel anders dan werken in loondienst
Een leven zonder baas is heel anders dan werken in loondienst. Ook voor u privé en financieel. Van veel gebruikelijke sociale voorzieningen kunt u niet gebruikmaken, en u loopt risico’s die u op een andere manier moet afdekken. U moet u bijvoorbeeld zelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en ook ondernemers worden getroffen door het feit dat de AOW steeds later ingaat.

En hoe voorziet u uzelf privé in een inkomen? Als directeur-grootaandeelhouder keert u uzelf een salaris uit, maar u kunt méér uit uw bv halen. Als zzp’er  moet u zelf omkijken naar onder meer uw pensioen, terwijl ook een hypotheek krijgen een stuk lastiger is. Voor beide groepen ondernemers gaat op dat een optimale vermogensstructurering veel kan opleveren.

Voor de meeste zzp’ers geldt verder dat zij überhaupt moeten bewijzen dat ze zelfstandig ondernemer zijn. Daarvoor is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) in het leven geroepen, al is de handhaving daarvan voorlopig opnieuw uitgesteld.

 

De juiste keuzes
Het ondernemerschap stelt u voor tal van bijkomende financiële uitdagingen, die ook privé gevolgen hebben. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven en uw bedrijf passen.