Ondernemen

Geld houdt jouw onderneming draaiende
Ondernemen heeft vele kanten, maar wat je ook doet, de financiële consequenties zijn nooit ver weg. Iets ondernemen betekent immers een bedrijf voeren voor eigen rekening en risico. In ons dossier ‘Ondernemen’ staan we daarom stil bij alle relevante financiële aspecten van een eigen bedrijf.

Hoe financieel solide is jouw onderneming?
Financiën komen al meteen om de hoek kijken bij de start van een onderneming, in welke bedrijfsvorm dan ook, en daarna om de continuïteit te waarborgen, of dat nu gebeurt door bijvoorbeeld een lening of via crowdfunding. Gedegen financieel advies is daarom altijd nuttig, ook als de onderneming niet slaagt en je faillissement moet aanvragen.

Hoe zorg je financieel voor de mens(en) in jouw onderneming?
Zelfs de menselijke kant van jouw onderneming staat bol van de financiële implicaties, of je nu zzp’er bent of directeur-grootaandeelhouder in een bv. In het laatste geval komt vaak ook de financiële zorg voor je personeel kijken, niet alleen voor hun pensioen, ook in minder leuke omstandigheden zoals arbeidsongeschiktheid, ziekte of ontslag. Jouw eigen risico om als ondernemer arbeidsongeschikt te raken, weegt daarbij minstens zo zwaar.

De juiste keuzes
Aan ondernemen kleven vele financiële facetten. Vaak zijn die niet eenvoudig. De beste keuze hangt meestal helemaal van jouw persoonlijke omstandigheden af. Een gecertificeerd financieel planner met het CFP-keurmerk verplaatst zich in jouw situatie en helpt je om de keuzes te maken die bij jouw leven passen.

Zie ook

Onderneming
Ondernemer
Personeel
Bedrijfsovername

Vind een financieel planner