DGA

Wat is de financiële positie van een directeur-grootaandeelhouder?
Ben je of wordt je directeur-grootaandeelhouder in een bv? Dan neem je een bijzondere juridische positie in, die tal van financiële gevolgen heeft. Heb je alle aspecten van het dga-schap goed op een rij?

Wat is er zo apart aan het dga-schap?
Als directeur-grootaandeelhouder ben je bestuurder van een rechtspersoon, doorgaans een bv. Tegelijk ben je bij deze bv in dienst als directeur. Als werkgever moet je jezelf dus een reëel salaris uitbetalen. Verder kun je jezelf belonen door middel van dividend. Je kunt zelfs vanuit jouw bv je eigen hypotheekverstrekker zijn. Het gevolg is dat je doorgaans in alle drie de boxen van de inkomstenbelasting aangifte moet doen.

Hoe betaal je jezelf salaris uit?
In principe mag je als dga zelf bepalen hoeveel salaris je aan jezelf toekent. Toch is die toekenning wel aan enkele grenzen gebonden. Er zijn recent zelfs meer beperkingen bij gekomen.

Gebruikelijk loon
Als eerste geldt de gebruikelijk-loonregeling. Volgens deze regeling moet je jezelf minimaal zo’n € 45.000 bruto per jaar uitbetalen. De regeling is in het leven geroepen om te voorkomen dat je jezelf volledig in dividend laat uitbetalen. Dividend wordt vriendelijker belast dan salaris.

Alleen in bepaalde omstandigheden mag je van dit gebruikelijk loon afwijken: als jouw bedrijf structureel verlies lijdt of net is begonnen, als je parttime werkt of als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. Let wel: je moet zelf aantonen dat er sprake is van een van deze redenen. Tijdig contact opnemen met de fiscus is raadzaam als je dit van plan bent.

Vergelijkingsmethode
Sinds een paar jaar is daar de vergelijkingsmethode bij gekomen. Die komt erop neer dat je jouw salaris moet afstemmen op het hoogste salaris onder je werknemers dan wel het salaris van de werknemer die het werk doet dat het meest op jouw werk lijkt. Jouw salaris mag daar maximaal 25% van afwijken. Is er een mede-directeur die € 100.000 bruto per jaar verdient? Dan moet je jezelf minimaal een jaarsalaris van € 75.000 bruto toekennen.

Zijn er vergelijkbare werkzaamheden die lager worden beloond dan het gebruikelijk loon? Dan mag je jezelf ook een lager loon toekennen. Ook hier ligt de bewijslast bij jou. Betaal je jezelf méér dan het gebruikelijk loon uit, maar vindt de fiscus dat alsnog te laag? Dan ligt de bewijslast bij de fiscus.

Afroommethode
Bij vrije beroepen zoals arts, notaris, jurist of adviseur past de fiscus nog weleens de afroommethode toe. Die is van toepassing als je als directeur-grootaandeelhouder meer dan 90% van de winst voor je rekening neemt. De fiscus roomt dat percentage dan af tot 75%.

De gebruikelijk-loonregeling maakt de afroommethode doorgaans overbodig, maar soms blijkt hij in de ogen van de fiscus nog nodig. Dat gebeurt als je een hoge winst boekt en er een groot verschil bestaat tussen jouw taken en die van het best vergelijkbare andere dienstverband in het bedrijf – denk aan een arts en een doktersassistent. De rechter heeft de fiscus echter diverse malen teruggefloten in het gebruik van de afroommethode, zo blijkt uit recente uitspraken. Rechters oordeelden daarin dat de afroommethode alleen mag worden toegepast als de vergelijkingsmethode niet mogelijk is.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten