Zakelijk Krediet

Waar kun je allemaal terecht voor een zakelijke lening?
Tegenwoordig hoef je niet meer per se bij de bank aan te kloppen als je op zoek bent naar een lening voor je (nieuwe) onderneming. Maar goed ook, want banken zijn sinds de crisis voorzichtiger geworden met zakelijk krediet. Gelukkig zijn er alternatieven als je financiering zoekt voor jouw bedrijf.

Wat biedt de markt?
Als je niet bij de bank terecht kunt, zijn er nog altijd vele investeringsmaatschappijen of individuele durfinvesteerders bij wie je kunt aankloppen. Net als bij de bank zul je dan wel een helder en realistisch plan moeten kunnen presenteren. Waarvoor wil je het geld gebruiken? Welke verwachtingen heb je? En als je het mis hebt, wat dan? Harde cijfers helpen altijd ter onderbouwing, maar je wekt vooral vertrouwen bij investeerders als je alternatieve scenario’s achter de hand hebt. Zo laat je zien dat je goed over de zaken hebt nagedacht.

Wat doet de overheid?
Als kleinere ondernemer kun je wellicht aanspraak maken op een microkrediet van Qredits. Zo’n krediet bedraagt minimaal € 50.000 en maximaal € 250.000. In Qredits zijn banken en verzekeraars verenigd. Voor een kleine behoefte aan kapitaal zijn de Borgstellingsregeling MKB of de Groeifaciliteit voor jou beschikbaar.

Ben je als kleine ondernemer net begonnen en heb je nog een inkomen onder bijstandsniveau? Dan biedt het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ) de mogelijkheid om via de gemeentelijke sociale dienst een lening af te sluiten.

Middelgrote en grote bedrijven kunnen bij de overheid aankloppen voor de Garantie Ondernemingsfinanciering. Die is bedoeld voor financiering van bedragen tussen € 1,5 miljoen en € 150 miljoen. De regeling geeft de lening niet zelf uit, maar geeft extra garanties als je een lening bij de bank aanvraagt. De overheid staat hierbij voor 50% garant.

Of toch bij de bank?
Sinds de crisis kennen banken meer terughoudendheid als het gaat om zakelijke kredietverlening. Maar nu de economie aantrekt, is het kredietbeleid van de meeste banken wel minder streng geworden. Een gesprek met de bank kan dus altijd van waarde zijn.