Bedrijf overdragen

Hoe bereid je jezelf voor op het overdragen van jouw bedrijf aan een ander?
Je werkt hard aan het succes van jouw bedrijf. Daarom sta je vast niet dagelijks stil bij wat er moet gebeuren als je straks van je ‘ondernemerspensioen’ wilt genieten. Toch is het zaak daar tijdig over na te denken. Als je de kwestie van bedrijfsoverdracht te lang voor je uitschuift, kan dat grote financiële gevolgen hebben.

Wacht niet te lang!
Te lang wachten met het regelen van je bedrijfsoverdracht kan schadelijk zijn voor de opbrengst van de verkoop. Als je pas tegen je zestigste de mogelijkheden van bedrijfsoverdracht gaat verkennen, zul je te maken krijgen met kopers die op het vinkentouw blijven zitten. Hoe meer zij merken dat je de zaken nog niet hebt geregeld, des te lager de prijs die je kunt vragen. Een lagere opbrengst heeft rechtstreeks invloed op de manier waarop je van je oude dag kunt genieten.

Overdracht in drie fasen
Een bedrijfsoverdracht verloopt altijd in drie fasen: de periodes voor, tijdens en na de overdracht. Voor het gunstigste juridische en fiscale scenario is een voorbereidingstermijn van vijf tot tien jaar geen overbodige luxe.

Waarmee begint een bedrijfsoverdracht?
Een bedrijfsoverdracht begint eigenlijk met het geschikt maken van het bedrijf voor verkoop. Dan ben je straks altijd klaar als er zich onverwacht een koper aandient en je die kans wilt grijpen. Dat betekent dat je het bedrijf enkele jaren eerder al moet herstructureren. Dan kun je optimaal gebruikmaken van diverse fiscale regelingen. Ook als je medewerkers het bedrijf willen overnemen, staat jouw bedrijf al in de startblokken.

Wat wil je precies overdragen?
Niet elke bedrijfsverkoop is hetzelfde. Sommige ondernemers verkopen het hele bedrijf, andere alleen de activa en passiva. Je kunt de zaak direct verlaten na verkoop of het bedrijf via een
earn-out overdragen. Misschien blijf je wel stille vennoot. Ook kun je kiezen tussen verkoop in één keer of in termijnen.

Wat als je kinderen jouw bedrijf willen overnemen?
Veel ondernemers willen hun bedrijf graag aan hun kinderen overdragen, of aan iemand die zij vertrouwen. Dan kan het fiscaal zeer interessant zijn als zij het bedrijf als schenking of erfenis ontvangen. Over de eerste miljoen euro van de waarde van het bedrijf betalen zij dan geen belasting, voor het meerdere is ook een deel vrijgesteld.
Er zijn wel voorwaarden verbonden aan zo’n fiscaalvriendelijke bedrijfsoverdracht. De begunstigden moeten bijvoorbeeld het bedrijf minstens vijf jaar voortzetten als ze niet alsnog met successierechten belast willen worden. Om niet te worden aangeslagen voor aanmerkelijk belang, moeten zij daarnaast minstens drie jaar in dienst van het bedrijf zijn.