Pensioentekort

Hoe groot is uw pensioentekort en wat kunt u eraan doen?
Vier op de vijf Nederlanders heeft een pensioentekort. Dat was ten tijde van de kredietcrisis de conclusie van het Verbond van Verzekeraars. Tegenvallende beleggingsresultaten en de lage rente zijn er de oorzaak van dat het vandaag de dag niet veel beter is gesteld met het pensioen van velen. Grote kans dat ook u in zekere mate een pensioentekort hebt.

 

Hebt u een pensioentekort?
Een tekort op uw pensioen is natuurlijk relatief: de een neemt eerder genoegen met minder dan de ander. Eigenlijk moet u zich daarom de vraag stellen of u met uw pensioen kunt doen wat u graag wilt doen als u bent gestopt met werken.

U gaat na uw pensioen immers minder belasting betalen, want u hoeft geen sociale premies meer af te dragen. Ook lossen de meeste Nederlanders rond hun pensioenleeftijd hun hypotheek af, waardoor hun woonlasten aanzienlijk verminderen. Verder zou u gedeeltelijk van uw opgebouwde vermogen kunnen leven.

Toch zijn er omstandigheden waarin het vrijwel zeker is dat uw pensioen in ieder geval objectief bekeken tekortschiet. Zo’n tekort ontstaat meestal als u niet ononderbroken AOW of pensioen hebt kunnen opbouwen. Dit zijn enkele situaties waarin dat kan gebeuren:

  • u bent van baan veranderd en daarmee ook van pensioenfonds
  • u hebt tussen uw 15e en uw wettelijke pensioenleeftijd in het buitenland gewoond
  • u hebt minder dan 40 jaar gewerkt of niet in alle 40 jaren pensioen opgebouwd
  • u hebt part-time gewerkt of een tijd niet gewerkt
  • u bent ondernemer of zzp’er
  • u wilt eerder stoppen met werken
  • u bent gescheiden of er heeft een andere grote verandering in uw leven plaatsgevonden.

Als u van pensioenfonds wisselt, kan pensioenbreuk – en daarmee een pensioentekort – het gevolg zijn. Gelukkig is pensioenoverdracht nu een stuk eenvoudiger. Ook als u een tijd in het buitenland hebt gewoond, loopt u een pensioentekort op. U bouwt namelijk alleen 2 procent per jaar AOW op als u in Nederland woont.

 

Wat kunt u doen tegen een pensioentekort?
Zoals gezegd, een pensioentekort is relatief. Een technisch tekort kan voor u overkomelijk zijn, terwijl een ander echt tekort komt. Dat hangt af van heel veel zaken, zoals het inkomen van uw partner en uw (gezamenlijke) vermogen.

Maar als u ontdekt dat u echt een tekort hebt, is het zaak dat u tijdig ingrijpt. Nu hebt u nog de tijd om te gaan banksparen om uw tekort bij te spijkeren, of om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Deskundig advies kan u verder op weg helpen.

 

De juiste keuzes
Vele factoren zijn van invloed op de vraag of u een pensioentekort hebt. Of voelt. Als u laat onderzoeken hoe groot uw tekort is, kunt u nog tijdig handelen. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.