Zakelijk krediet

Waar kunt u allemaal terecht voor een zakelijke lening?
Tegenwoordig hoeft u niet meer per se bij de bank aan te kloppen als u op zoek bent naar een lening voor uw (nieuwe) onderneming. Maar goed ook, want banken zijn sinds de crisis voorzichtiger geworden met zakelijk krediet. Gelukkig zijn er alternatieven als u financiering zoekt voor uw bedrijf.

 

Wat biedt de markt?
Als u niet bij de bank terecht kunt, zijn er nog altijd vele investeringsmaatschappijen of individuele durfinvesteerders bij wie u kunt aankloppen. Net als bij de bank zult u dan wel een helder en realistisch plan moeten kunnen presenteren. Waarvoor wilt u het geld gebruiken? Welke verwachtingen hebt u? En als u het mis hebt, wat dan? Harde cijfers helpen altijd ter onderbouwing, maar u wekt vooral vertrouwen bij investeerders als u alternatieve scenario’s achter de hand hebt. Zo laat u zien dat u goed over de zaken hebt nagedacht.

 

Wat doet de overheid?
Als kleinere ondernemer kunt u wellicht aanspraak maken op een microkrediet van Qredits. Zo’n krediet bedraagt maximaal € 150.000. In Qredits zijn banken en verzekeraars verenigd. Voor een kleine behoefte aan kapitaal zijn de Borgstellingsregeling MKB of de Groeifaciliteit voor u beschikbaar.

Bent u als kleine ondernemer net begonnen en hebt u nog een inkomen onder bijstandsniveau? Dan biedt het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ) de mogelijkheid om via de gemeentelijke sociale dienst een lening af te sluiten.

Middelgrote en grote bedrijven kunnen bij de overheid aankloppen voor de Garantie Ondernemingsfinanciering. Die is bedoeld voor financiering van bedragen tussen € 1,5 miljoen en € 150 miljoen. De regeling geeft de lening niet zelf uit, maar geeft extra garanties als u een lening bij de bank aanvraagt.

 

Of toch bij de bank?
Sinds de crisis kennen banken meer terughoudendheid als het gaat om zakelijke kredietverlening. Maar nu de economie aantrekt, is het kredietbeleid van de meeste banken wel minder streng geworden. Een gesprek met de bank kan dus altijd van waarde zijn.

 

De juiste keuzes
Het zijn stuk voor stuk activiteiten die vragen om kennis van specialisten: het inventariseren van de behoefte aan extern vermogen en het bieden van inzicht in de vele mogelijkheden voor zakelijk krediet, maar ook de hulp bij uw kredietaanvraag en het vinden van de optimale vermogensstructurering. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven en uw bedrijf passen.