Continuïteit

Hoe houdt u uw bedrijf gaande?
De vraag hoe u uw bedrijf gaande houdt, is dé hamvraag voor de starter, maar net zo goed voor de ondernemer die al jaren een bedrijf heeft. Want eigenlijk staat u als starter en als ervaren ondernemer voor dezelfde uitdaging: genoeg inkomen genereren. In eerste instantie voor uzelf, maar als u groter groeit ook voor uw medewerkers.

 

Hebt u eigen vermogen achter de hand?
Begint u uw bedrijf vanuit een situatie van loondienst? Dan kan de aanloopperiode een behoorlijk financieel knelpunt vormen. Hoe gaat u in uw levensonderhoud voorzien als u al wel moet investeren, maar de omzet nog op gang moet komen?

Een gouden handdruk bij uw vertrek kan van pas komen. Die kunt u omzetten in een periodieke uitkering aan uzelf, of u investeert het bedrag in de zaak. Misschien hebt u eigen vermogen in de vorm van spaargeld en beleggingen of kunt u de overwaarde van uw huis te gelde maken. Bij al deze (tijdelijke) inkomensbronnen blijft de vraag hoe u deze zo effectief mogelijk inzet, met als doel om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen, bijvoorbeeld in uw relatie met leveranciers, maar ook om uw gezin niets te hoeven ontzeggen.

Daarnaast kunt u zeker als kleinere ondernemer gebruikmaken van allerlei fiscale faciliteiten. Denk aan de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de mkb-vrijstelling en diverse versoepelde investeringsregelingen. Daarmee kunt u uw fiscale winst flink lager maken dan uw nettowinst. Het resultaat is dat u privé meer overhoudt.

 

En als u uw bedrijf niet meer kunt leiden?
Continuïteit betekent ook dat uw bedrijf kan doorgaan als u iets mocht overkomen. Hebt u nagedacht over wat u er moet gebeuren als u ziek wordt, een ongeluk krijgt of plotseling komt te overlijden? Zeker in een bedrijf dat de zorg heeft voor medewerkers in loondienst, hebt u een extra verantwoordelijkheid voor uw bedrijfscontinuïteit.

Is er iemand die meteen uw rol kan overnemen? Iemand die weet wat er in de maanden daarna moet gebeuren om het bedrijf gaande te houden? En heeft diegene dan ook meteen toegang tot alle benodigde informatie en documenten? Is deze persoon bevoegd om leveranciers te betalen en salarissen uit te keren?

Om zo’n situatie in goede banen te leiden, biedt een ondernemerstestament uitkomst. Als u uw nabestaanden niet wilt belasten met de verantwoordelijkheid, kunt u in zo’n testament een zaakwaarnemer aanwijzen. Deze kan de continuïteit van het bedrijf waarborgen – en dat is in belang van zowel uw erfgenamen als uw medewerkers.

 

De juiste keuzes
De continuïteit van uw bedrijf is een kwestie van gedegen planning, waarbij alle elementen samenkomen in een integraal financieel plan. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven en uw bedrijf passen.