Duurzaam wonen

Is je woning al duurzaam?
Je woning verduurzamen is een hele mooie manier om je energiekosten te laten dalen. Daarnaast is het goed voor het milieu en maak je de woning klaar voor de toekomst. Want vanaf 2050 mogen woningen alleen duurzaam verwarmd worden.

Het verduurzamen van je woning kan op de volgende manieren:
– Plaatsen van zonnepanelen
– Isoleren van het dak, de vloer en/of de muren
– Plaatsen van HR++ of HR+++ glas
– Aanschaffen van een warmtepomp

Dit klinkt misschien als een enorme klus. Maar je kan een woning natuurlijk ook in fases verduurzamen. De overheid en veel geldverstrekkers denken hierbij graag met je mee. Zo kan je mogelijk extra hypotheek of subsidie krijgen om je woning te verduurzamen. Hoe werkt dit allemaal? Wanneer kom je voor die extra geldpotjes in aanmerking? Je leest het hieronder.

Subsidies en maatregelingen voor het verduurzamen van je woning
Er zijn verschillende subsidies en maatregelen beschikbaar om de energiebesparende middelen voordeliger aan te schaffen en/of te installeren. Onderstaand de belangrijkste voordelen op een rij:

 • ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie)
  De ISDE-subsidie is beschikbaar voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp en voor het isoleren van je woning of bedrijfspand. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Onder andere dat de energiebesparende maatregelen door een bouwinstallatiebedrijf worden uitgevoerd. Alle voorwaarden en regels lees je hier. De ISDE-subsidie is beschikbaar tot 2030.
 • Geen btw op zonnepanelen
  Per 1 januari 2023 wordt over zonnepanelen 0% btw gerekend. Heb je voor deze datum zonnepanelen aangeschaft, dan heb je nog 21% btw betaald. Dit kan je terugvragen binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Bekijk hier alle voorwaarden.
 • Aanvullende maatregelen per regio of gemeente
  Elke regio of gemeente bepaalt zelf welke energiebesparende middelen zij subsidieert of financiert en tegen welke voorwaarden. Zo zijn er gemeentes die duurzaamheidsleningen tegen een gunstige rente verstrekken. Bijvoorbeeld via de SVn. Zoek daarom vooraf goed je mogelijkheden uit.
 • SVVE (Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars)
  Woon je in een koopappartement? De SVVE-subsidie is beschikbaar voor Verenigingen van Eigenaars (VVE’s) om appartementencomplexen en verzamelgebouwen te verduurzamen. De SVVE bestaat uit drie onderdelen: subsidie voor energieadvies, subsidie voor verduurzamen (het nemen van energiebesparende maatregelen of de aanschaf van een warmtepomp) en subsidie voor oplaadpuntenadvies.

Wat kunnen geldverstrekkers voor je betekenen?
Diverse geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om voordelig geld te lenen voor het verduurzamen van je woning. De voorwaarden en rentepercentages verschillen per aanbieder.

Bij het afsluiten van een hypotheek is vaak het mogelijk om tot 106% van de woningwaarde te lenen voor verduurzaming van je woning. Dit bedrag is maximaal € 9.000 en mag je onder andere gebruiken voor het aanschaffen van zonnepanelen, HR++ of HR+++ glas, een warmtepomp of het aanbrengen van isolatie. Als je een energie neutrale woning aanschaft (de nul-op-de-meter woning) mag je zelfs tot € 25.000 aanvullend lenen voor verduurzaming van je woning. Deze bedragen (€ 9.000 of € 25.000 komen bovenop het bedrag dat je maximaal kan lenen op basis van je inkomen.

Wil je meer weten?
Een gecertificeerd financieel planner vertelt je graag alles over de regels en mogelijkheden op het gebied van woningverduurzaming. En zoekt samen met je naar de juiste besparingsmogelijkheden en hoe dit past in jouw financiële plaatje voor de toekomst.