ZZP Pensioen

Hoe regel je het beste je zelfstandigenpensioen?
Niet alle zelfstandigen weten ‘t, maar sinds een paar jaar kunnen ook zzp’ers deelnemen aan een collectieve pensioenregeling. Is dat iets voor jou of is een lijfrente of banksparen toch interessanter? En hoe zit het met de fiscale oudedagsreserve?

Wat is het collectieve zzp-pensioen?
Het collectieve zzp-pensioen is een initiatief van Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en Zelfstandigen Bouw. Ze werken daarvoor samen met APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland. De regeling is vrijwillig, dus je bepaalt zelf of je deelneemt. Ook het bedrag dat je inlegt, bepaal je zelf. De regeling staat open voor ondernemers met een eenmanszaak of ondernemers die samen met andere ondernemers in een vennootschap onder firma (VOF) zitten.

De FOR?
Als zelfstandige kon je tot en met 31 december 2022 geld reserveren in de oudedagsreserve (ook wel fiscale oudedagsreserve genoemd of FOR). Dat mag sinds 1 januari 2023 niet meer. Ondernemers die in de afgelopen jaren zo’n reserve hebben opgebouwd op de balans van hun onderneming, mogen deze nog laten staan en afwikkelen volgens de fiscale regels die tot en met 2022 golden. Je kunt bijvoorbeeld een deel van de reserve of het geheel afstorten bij een bank of verzekeraar, als lijfrente. Dan houd je de fiscale voordelen, maar heb je wel ‘met echt geld’ een voorziening opgebouwd. In veel gevallen is de FOR louter boekhoudkundig opgevoerd op de balans zonder dat er echt geld tegenover staat.