Sparen voor je kinderen

Veel ouders vinden het belangrijk om te sparen voor zaken die nodig zijn zodra kinderen ouder worden. Zoals de kosten voor een opleiding of misschien zelfs het kopen van een eerste huis.

Met sparen voor je kind(eren) bouw je aan een mooi spaarpotje voor de toekomst van je kinderen. Daarnaast laat je aan je kinderen het goede voorbeeld zien door geld opzij te zetten. Veel ouders gaven hun kind bijvoorbeeld voor hun 18e verjaardag het spaarboekje van de spaarrekening die ze voor hun kind hebben opgezet cadeau. Tegenwoordig zou je ervoor kunnen kiezen de spaarrekening op naam van je kind te zetten als het 18 jaar wordt.

Hoe kun je sparen?
Als je ervoor kiest om te sparen voor je kind is het belangrijk om te bepalen hoe je gaat sparen en hoeveel je wil sparen. Verschillende banken bieden spaarprogramma’s voor kinderen aan. Laat je informeren wat de mogelijkheden zijn en hoeveel geld je, bijvoorbeeld maandelijks, opzij kan zetten. Naast de traditionele manier van sparen, geld op een spaarrekening, zijn er ook mogelijkheden om te beleggen en daarmee een spaarpotje op te bouwen. Dat vereist meer kennis. Een gecertificeerd financieel planner met het CFP-keurmerk kan hierin een informerende rol spelen.

De juiste keuzes
Sparen voor je kind is maar één manier om jouw kind een zekere financiële toekomst mee te geven. Een gecertificeerd financieel planner met het CFP-keurmerk verplaatst zich in jouw situatie en helpt je om de keuzes te maken die bij het leven van jou en jouw kinderen passen. Of het nu om traditioneel sparen gaat of andere vormen van vermogensopbouw.