Spaarverzekering

Wat hebt u vandaag aan uw spaarverzekering?
De spaarrente is momenteel lager dan de inflatie. Daardoor zoeken steeds meer spaarders naar alternatieven om toch nog een beetje rendement te halen. Behalve voor spaardeposito’s of beleggen, al dan niet gespreid, kunt u ook kiezen voor een spaarverzekering.

De populariteit van spaarverzekeringen lijkt na lange tijd op zijn eind te lopen. Dit heeft enerzijds te maken met de discussie over woekerpolissen en anderzijds met de introductie van banksparen. Toch blijven er veel Nederlanders die één of meer spaarverzekeringen houden. Bijvoorbeeld in de vorm van een kapitaalverzekering die is gekoppeld aan de hypotheek. Ook de lijfrenteverzekering is een voorbeeld.

 

Wat is een spaarverzekering eigenlijk?
Met een spaarverzekering combineert u sparen en verzekeren in één product. Een spaarverzekering is vaak pas interessant als de looptijd tenminste 15 of 20 jaar is. Dat komt omdat er kosten zijn verbonden aan het afsluiten van een spaarverzekering. Die moet u tijdens de looptijd terugverdienen.

Een spaarverzekering wordt meestal afgesloten voor een concreet doel dat iets verder in de toekomst ligt. Denk aan het aflossen van (een deel van) uw hypotheek, de studie van uw kinderen of als aanvulling op uw AOW en pensioen.

 

Welke vormen zijn er?
Er bestaat een grote variatie aan spaarverzekeringen. U kunt eenmalig een bedrag inleggen, maar ook periodiek een bedrag storten. Een combinatie van deze twee vormen van kapitaalopbouw is ook mogelijk. De meeste spaarverzekeringen keren alleen uit als degene die de verzekering heeft afgesloten nog in leven is, als de verzekering afloopt. U kunt ook kiezen voor de duurdere restitutie-spaarverzekering. Die keert bij overlijden uit aan uw nabestaanden.

Daarnaast hebt u de keuze uit een gegarandeerde opbrengst of niet-gegarandeerde opbrengst. In dit laatste geval neemt u wel een hoger risico. Dat kan een hoger rendement betekenen, maar u kunt ook verlies lijden. Aan het einde van de looptijd keren sommige spaarverzekeringen het bedrag in één keer uit. Bij andere spaarverzekeringen krijgt u na de looptijd periodiek een bedrag gestort op uw rekening

 

De juiste keuzes
Een spaarverzekering is een ingewikkelde verzekering. Daarbij verschillen de voorwaarden van verzekeraar tot verzekeraar en van product tot product. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.