Spaartips

Sparen? Dan moet u eerst geld over hebben!
Tips om geld te besparen horen we graag allemaal. Maar wie op zoek is naar besparingen, moet eerst zijn financiële huishouding op orde hebben. Weet u precies wat u uitgeeft en waaraan? En weet u dat voor de komende maanden of ook voor de komende vijf jaar? Of zelfs 20 jaar? De beste (be)spaartips ontstaan pas als u inzicht hebt in uw financiële situatie.

 

Eerst inzicht in uw financiële huishouding
Inzicht begint met overzicht. Niet alleen van uw inkomsten en uitgaven, maar van alles wat met uw financiën te maken heeft. Een (digitaal) huishoudboekje bijhouden is daarom een van de belangrijkste tips als het om sparen gaat: budgetbeheer staat aan de basis van geld overhouden – en dus van sparen.

Nog een slimme tip: geld dat u over hebt meteen op een spaarrekening parkeren. U hebt het dan echt opzijgezet, het geld verdwijnt dan niet alsnog in de huishoudpot. Er zijn volop digitale huishoudboekjes beschikbaar die u gratis of tegen een geringe vergoeding kunt gebruiken.

 

Besparen op verzekeringen en rood staan
Een andere manier om geld over te houden is om te kijken naar uw verzekeringen. Wanneer hebt u voor het laatst gekeken of deze nog passen bij uw situatie? Zijn er verzekeringen overbodig geworden? Overlappen sommige elkaar? En betaalt u wel de scherpst mogelijke premie? Dat kan u soms honderden euro’s per jaar opleveren.

Ook rood staan is zonde van het geld. Daar betaalt u namelijk een relatief hoge rente voor. Als u structureel aan het eind van de maand rood staat, maar toch spaart, betaalt u meer rente dan u ontvangt op uw spaargeld. Dan is het verstandiger om iets minder te sparen, zodat u voortaan elke maand precies genoeg overhoudt.

 

De juiste keuzes
Als de belangrijkste spaartip is om uw financiële huishouding op orde te hebben, dan is een gesprek met de kenner misschien wel het beste advies. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.