Geld vastzetten

Zijn spaardeposito’s de oplossing in tijden van lage rente?
Als u terugdeinst voor de risico’s van beleggen, kan geld vastzetten helpen om in tijden van lage rente toch een redelijk rendement over uw vermogen te maken. Dat kan bijvoorbeeld in een spaardeposito.

 

Veilig en toch meer rendement
Een spaardeposito is een veilige manier van sparen waarmee uw vermogen beter rendeert dan bij direct opneembaar sparen. De bank heeft namelijk de zekerheid dat uw geld langere tijd op de rekening blijft staan. Daardoor krijgt u een hogere rente. Spaardeposito’s vallen bovendien onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat de Nederlandse Staat garant staat voor bedragen tot 100.000 euro. Uw bank moet dan wel onder het stelsel vallen. Dat geldt ook voor het spaarproduct dat u afsluit.

 

Vast is echt vast
Maar pas op: geld vastzetten betekent ook echt vastzetten. Wilt u het geld toch eerder opnemen dan is afgesproken, dan moet u een boete betalen.

 

Hoeveel kunt u missen?
Omdat uw geld vast zit, is het zaak dat u eerst bepaalt welk bedrag u voor langere tijd kunt missen. Breng daarom niet al uw vrije vermogen in een deposito onder, maar laat een deel van het geld op een vrij opneembare spaarrekening staan. Dat kan nodig zijn voor grotere aankopen of onverwachte uitgaven.

 

Hoe lang kunt u het missen?
Kijk daarna naar uw spaardoel. Spaart u voor een luxe vakantie of wilt u over enkele jaren een wereldreis maken? Is het geld bedoeld voor een nieuwe auto of spaart u voor het studiefonds van uw kinderen? Het antwoord op die vraag bepaalt of u uw geld vastzet voor bijvoorbeeld zes maanden, vijf jaar of twintig jaar.

In het algemeen geldt: hoe langer de termijn van vastzetten, des te hoger de rente. Let wel, die rente blijft gelijk tijdens de hele looptijd, ook als de reguliere spaarrente stijgt. En hebt u het geld tussentijds toch nodig, dan betaalt u een boete die ten koste gaat van uw rendement.

 

Waar moet u op letten?
Als u aanbieders gaat vergelijken, zult u merken dat de voorwaarden van spaardeposito’s sterk van elkaar kunnen verschillen. Let bijvoorbeeld op:

  • de hoogte van de rente of de minimale termijn voor het hoogste rendement (bij depositovormen met rente die tijdens de looptijd stijgt)
  • de looptijd van de deposito
  • de minimale eerste inleg
  • de mogelijkheid om bij te storten
  • de hoogte van de boete als u tussentijds geld wilt opnemen.

Let ook op de voorwaarden bij overlijden: sommige deposito’s vallen niet vrij na uw overlijden. Dat kan vervelend uitpakken als uw erfgenamen erfbelasting moeten betalen, maar niet bij het geld kunnen.

 

Spaarrekening?
Twijfelt u eraan of geld vastzetten voor u de beste keuze is? Wilt u altijd uw geld zonder boete kunnen opnemen? Vergelijk dan de rente van andere spaarrekeningen en aanbieders met uw huidige voorwaarden. Vaak is er een flink verschil in de hoogste en laagste rente die op de markt verkrijgbaar is.

 

De juiste keuzes
Spaardeposito’s zijn er in alle soorten en maten. Welke sluit het beste aan op uw wensen? Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.