ZZP

Wat zijn de financiële gevolgen van het zzp-schap?
De een wordt zzp’er om een droom na te jagen, de ander doet het omdat er in zijn branche steeds minder werk in loondienst wordt aangeboden. Wat voor u de reden ook is, meer vrijheid krijgt u in ieder geval. Maar ook meer om over na te denken, want financieel moet u opeens uw eigen boontjes doppen.

 

U bent persoonlijk verantwoordelijk
Als zzp’er geniet u niet de rechtsbescherming van een bv. Uw bedrijf is voor de wet geen zelfstandig rechtspersoon. U bent kortom persoonlijk verantwoordelijk – en aansprakelijk! – voor wat u uit naam van uw bedrijf doet.

 

U betaalt alles zelf
Als zelfstandige hebt u ook geen sociaal vangnet meer. U draagt weliswaar geen sociale premies meer af, maar u betaalt ook alles zelf. Zoals de hele zorgpremie, inclusief het werkgeversdeel. En u moet u zélf verzekeren tegen langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Ook voor uw zzp-pensioen moet u zelf sparen.

 

Uw winst is uw bruto-inkomen
De fiscus beschouwt uw winst uit onderneming als uw inkomen. Die winst is in feite uw brutosalaris en daarover betaalt u inkomstenbelasting. Wel zijn er diverse aftrekmogelijkheden waarmee u die winst kunt verlagen voordat er belasting over wordt geheven. Denk aan de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek en – als uw partner af en toe meewerkt – de meewerkaftrek.

 

U krijgt minder makkelijk een hypotheek
Als zzp’er is het lastiger om een regelmatige stroom van inkomsten te garanderen – en dat terwijl dat nu eenmaal een belangrijke eis van elke hypotheekverstrekker is. Gelukkig bestaan er wel steeds meer mogelijkheden voor een zzp-hypotheek.

 

De juiste keuzes
Zelfstandig worden is een grote stap. Naar meer vrijheid, maar ook naar meer eigen verantwoordelijkheid – vooral op financieel vlak. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven en uw bedrijf passen.