Vermogensstructurering

De vele mogelijkheden van het schuiven met vermogenscomponenten
Als directeur-grootaandeelhouder hebt u diverse mogelijkheden om met uw vermogenscomponenten te schuiven, zowel zakelijk als privé. Maar ook als u een ondernemer bent met een eenmanszaak of in een vof, kan het interessant om te kijken naar wat u privé aanhoudt of juist in de onderneming inbrengt. Vermogensstructurering is kortom een hele kunst als u tot de beste resultaten wilt komen. Wat zijn de slimste oplossingen?

 

Belegt u al vanuit de bv?
Als uw bedrijf goed draait en een zeer vermogende bv is geworden, kan het interessant zijn om deze om te zetten naar een vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI). Dat kan eventueel door het bedrijf te splitsen en voor het beleggingsdeel een aparte naamloze vennootschap op te richten. Binnen deze nv mag u maximaal 90% van de aandelen in eigen bezit hebben.

De naam zegt het al: het voordeel van de VBI is dat deze volledig is vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Ook hoeft u geen dividendbelasting in te houden als u dividend uitkeert. Als u een aanmerkelijk belang hebt van 5% of meer, dan betaalt u in box 2 wel circa 1,4% belasting over de heffingsgrondslag. Zonder aanmerkelijk belang betaalt u belasting in box 3 en wel circa 1,6% belasting boven het drempelbedrag van circa € 100.000,-.

 

Hoe kunt u privé meenemen in uw vermogensstructurering?
Ook de ruimte buiten de onderneming kunt u benutten in uw vermogensstructurering. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een lening, vooral als uw rendement hoger is dan de leenrente die de bv u rekent. Natuurlijk moet u de lening wel ooit terugbetalen.

 

Wat kunt u als zelfstandig ondernemer met uw vermogen?
Vermogensstructurering is niet voorbehouden aan directeur-grootaandeelhouders van een bv. Als zzp’er of ondernemer in een vof kunt u voor vergelijkbare keuzes komen te staan. Denk alleen al aan het pand waarin u woont en werkt. U kunt dit huis privé blijven aanhouden, maar soms kan het interessant zijn om er bedrijfsvermogen van te maken.

Als uw werkruimte een eigen opgang heeft, zijn doorgaans de kosten van uw werkruimte aftrekbaar van uw winst. Over het zakelijke deel van de woning kunt u weliswaar geen hypotheekrente meer aftrekken, maar er zijn scenario’s denkbaar waarin deze keuze uit oogpunt van vermogensstructurering toch aantrekkelijk is.

 

De juiste keuzes
Ondernemers hebben vele mogelijkheden tot hun beschikking als het gaat om het schuiven met vermogenscomponenten. Maar wat de juiste keuzes zijn, hangt af van vele factoren. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven en uw bedrijf passen.