Bedrijf kopen

Hoe bereidt u zich voor op het overnemen van een bedrijf?
Een bedrijf kopen is een grote stap in uw leven, met organisatorische, juridische, fiscale en persoonlijke consequenties. Maar ook financiële. Want hoe gaat u de overname financieren? En welke stappen doorloopt u voor een gedegen overname?

 

Een bedrijf kopen: stap voor stap
Het kopen van een bedrijf begint natuurlijk met de strategische vraag: waarom? Hebt u al een bedrijf? Is de overname van een ander bedrijf dan echt de beste optie? Wellicht is samenwerking – al dan niet in de vorm van een joint-venture – ook een goede oplossing. En wilt u het andere bedrijf echt met uw eigen bedrijf laten fuseren? Of handhaaft u ze als onafhankelijke rechtspersonen, al dan niet in een franchise-constructie?

 

Hebt u het ideale plaatje van het over te nemen bedrijf?
Een verstandig idee is om te beginnen met het opstellen van een bedrijfsprofiel van het over te nemen bedrijf. In zo’n profiel kijkt u naar zaken als branche, product en economische positie, maar ook naar bijvoorbeeld organisatiestructuur, bedrijfscultuur en de positie van de aandeelhouders. Dit profiel moet uiteraard passen in uw (groei)strategie. Met zo’n profiel kunt u vervolgens gericht op zoek naar een passende partij.

 

Hoe verkent u de markt?
Voor de zoektocht naar een geschikt bedrijf zijn er inmiddels diverse internetplatformen. Ook uw bank, uw accountant, uw fiscaal adviseur en een gecertificeerd financieel planner kunnen u terzijde staan. Met een sterkte/zwakte-analyse hebt u kandidaten snel in kaart gebracht. Laat u vervolgens zo goed mogelijk informeren, niet alleen over omzet, winst en eigen vermogen, maar ook over de bedrijfsgeschiedenis, de primaire en secundaire bedrijfsprocessen, de manier waarop het bedrijf omgaat met klanten en leveranciers, de concurrentiepositie in de markt en de verwachtingen voor de langere termijn.

 

Hoe bepaalt u de waarde van het kandidaatbedrijf?
Als u een serieuze kandidaat hebt gevonden, volgt de wellicht moeilijkste stap: de waarde van het bedrijf bepalen. Vergelijkbare overnames kunnen een richtprijs geven, maar toch is het belangrijk om u goed te laten bijstaan door specialisten.

 

Hoe financiert u de overname?
Lijkt een overeenkomst in zicht? Dan is het tijd om uw financieringsmogelijkheden in kaart te brengen. Meestal is er vreemd vermogen nodig om een bedrijf te kopen, zoals een lening van de bank. Maar u kunt ook kiezen voor een achtergestelde lening aan de verkopende partij of aan de deelname van participanten.

 

Hoe komt u tot overeenstemming?
De daadwerkelijke onderhandeling over de overname begint met een intentiegesprek. Die vormt de basis voor een intentieverklaring. Die voorkomt dat de verkopende partij intussen met een andere geïnteresseerde partij gaat praten. Daarna kunt u afspraken maken over de prijs, de betaling (op welke termijn en in welke termijnen?) en de manier waarop de huidige bestuurders en directieleden betrokken blijven. Natuurlijk moeten er ontbindende voorwaarden worden opgenomen in de overeenkomst.

 

Hoe rondt u de koop af?
De overeenkomst rondt u af met enkele technische stappen, zoals een verificatieonderzoek. Daarna volgt de definitieve financiering. Tot slot tekent u de koopovereenkomst en laat u die bij de notaris passeren. Dan is de koop rond en bent u eigenaar van het bedrijf.

 

De juiste keuzes
Er komt enorm veel kijken bij het kopen van een bedrijf. Uw accountant is een belangrijke hulp, maar een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk is net zo’n goede sparringpartner. Een financieel planner verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.