Nederland is wereldkampioen op het gebied van zonnepanelen. De gemiddelde Nederlander heeft bijna 4 zonnepanelen op zijn dak en één op de drie huizen heeft zonnepanelen. Dat is meer dan waar dan ook ter wereld.

Goed voor het milieu, natuurlijk. Maar ook voor de portemonnee. Zonnepanelen verdienen zich al snel terug. Dat komt mede door de ‘salderingsregeling’ – een regeling die het opwekken van zonnestroom extra aantrekkelijk maakt.

De laatste tijd twijfelden veel mensen over zonnepanelen. Eén van de oorzaken daarvan was dat de overheid de salderingsregeling wilde afschaffen. De Eerste Kamer (senaat) heeft daar tegen gestemd, dus de salderingsregeling blijft bestaan. Tenminste, voorlopig nog.

Wat is de salderingsregeling?
Als je zonnestroom opwekt, heb je die vaak niet zelf nodig. Dan lever je die zonnestroom terug aan het elektriciteitsnet.
Via de salderingsregeling is sinds 2004 vastgelegd dat je voor de stroom die jij levert precies even veel krijgt als je betaalt. Anders gezegd: je mag de geleverde en gebruikte stroom tegen elkaar wegstrepen, ofwel salderen. Alleen als je meer stroom levert dan je zelf verbruikt, krijg je een lagere vergoeding over het meerdere.

Waarom wilde de overheid de salderingsregeling afschaffen?
De overheid heeft de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk gemaakt via de salderingsregeling. Maar het kost ook wat: € 700 miljoen per jaar. De energiebedrijven moeten op zonnige dagen veel geld vergoeden aan zonnepaneelhouders. Zelfs meer dan ze zelf in rekening kunnen brengen aan stroom die verbruikt wordt.

Mensen zonder zonnepanelen moeten daardoor een hogere stroomprijs betalen. Zij betalen mee aan de voordelen van zonnepaneelhouders.

Daarom wilde de regering de salderingsregeling afschaffen. Het idee was om dit in stapjes te doen van 2025 tot en met 2031. De zonnepaneelhouder zou wel altijd een vergoeding moeten krijgen voor de stroom die hij levert, maar die vergoeding zou lager worden dan nu.

Eerste Kamer stemt tegen afschaffing salderingsregeling
Op 13 februari 2024 stemde de Eerste Kamer tegen afschaffing. De leden van de Senaat vinden in meerderheid dat er nog niet genoeg goede alternatieven voor de salderingsregeling zijn, voor iedereen die nu nog geen zonnepanelen heeft.

Blijft de salderingsregeling altijd bestaan?
Als we in Nederland in dit tempo doorgaan met het leggen van zonnepanelen, wordt het ooit onbetaalbaar om zonnepaneelhouders de standaard stroomprijs terug te geven. Er zal dan steeds vaker meer stroom opgewekt worden dan er verbruikt wordt. Dat wordt dan grotendeels betaald door de steeds kleinere groep mensen zonder die zonnepanelen.

Het lijkt daarom een kwestie van tijd tot de salderingsregeling toch afgebouwd zal worden. of dat er iets anders voor in de plaats komt. In dat opzicht blijft de toekomst van de salderingsregeling onzeker.

Uw adviseur rekent graag met u mee
Je verdient zonnepanelen best snel terug: als je in 2024 zonnepanelen aanschaft, heb je die meestal na zo’n 6 jaar terugverdiend.

Die terugverdientijd verschilt wel per huishouden. Dat hangt af van het stroomverbruik, het aantal zonnepanelen en wat er aan de woning moet worden aangepast voor plaatsing van zonnepanelen. Bovendien zijn er naast de salderingsregeling ook allerlei andere subsidies voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

En heb je zelf het geld niet om de investering te doen? Dan kun je vaak tegen heel gunstige voorwaarden een lening aangaan. In bepaalde gevallen zelfs tegen 0% rente!

Energietransitie
Bespreek de mogelijkheden voor aanschaf van zonnepanelen met uw gecertificeerd financieel planner. Hij of zij kan u wegwijs maken in de subsidies en andere regels. En ook voor u uitrekenen wat de verwachte kosten en baten zijn, of wel de terugverdientijd. Nog los van het financiële aspect, zal iedereen uiteindelijk mee moeten doen met de energietransitie. U kunt als huurder of huiseigenaar (ook als u in een appartement woont) nu zelf het initiatief nemen. Grijp dus die kans om dat voordelig te doen!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Jan Martijn Hengeveld, Hengeveld Training & Consulting

Gerelateerde berichten

Het veranderende landschap voor ondernemers in 2024!
De verleiding van vrijheid! Of toch verlies?
Welke financiële behoefte heeft Generatie Y?
Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten