Hoe bereidt je je voor op het overnemen van een bedrijf?
Een bedrijf kopen is een grote stap in je leven, met organisatorische, juridische, fiscale en persoonlijke consequenties. Maar ook financiële. Want hoe ga je de overname financieren? En welke stappen doorloop je voor een gedegen overname?
Een bedrijf kopen: stap voor stap
Het kopen van een bedrijf begint natuurlijk met de strategische vraag: waarom? Heb je al een bedrijf? Is de overname van een ander bedrijf dan echt de beste optie? Wellicht is samenwerking – al dan niet in de vorm van een joint-venture – ook een goede oplossing. En wil je het andere bedrijf echt met jouw eigen bedrijf laten fuseren? Of handhaaf je ze als onafhankelijke rechtspersonen, al dan niet in een franchise-constructie?
Heb je het ideale plaatje van het over te nemen bedrijf?
Een verstandig idee is om te beginnen met het opstellen van een bedrijfsprofiel van het over te nemen bedrijf. In zo’n profiel kijk je naar zaken als branche, product en economische positie, maar ook naar bijvoorbeeld organisatiestructuur, bedrijfscultuur en de positie van de aandeelhouders. Dit profiel moet uiteraard passen in jouw (groei)strategie. Met zo’n profiel kun je vervolgens gericht op zoek naar een passende partij.
Hoe verken je de markt?
Voor de zoektocht naar een geschikt bedrijf zijn er inmiddels diverse internetplatformen. Ook je bank, jouw accountant, jouw fiscaal adviseur en een gecertificeerd financieel planner kunnen je terzijde staan. Met een sterkte/zwakte-analyse heb je je kandidaten snel in kaart gebracht. Laat je vervolgens zo goed mogelijk informeren, niet alleen over omzet, winst en eigen vermogen, maar ook over de bedrijfsgeschiedenis, de primaire en secundaire bedrijfsprocessen, de manier waarop het bedrijf omgaat met klanten en leveranciers, de concurrentiepositie in de markt en de verwachtingen voor de langere termijn.
Hoe bepaal je de waarde van het kandidaat bedrijf?
Als je een serieuze kandidaat hebt gevonden, volgt de wellicht moeilijkste stap: de waarde van het bedrijf bepalen. Vergelijkbare overnames kunnen een richtprijs geven, maar toch is het belangrijk om je goed te laten bijstaan door specialisten.
Hoe financier je de overname?
Lijkt een overeenkomst in zicht? Dan is het tijd om jouw financieringsmogelijkheden in kaart te brengen. Meestal is er vreemd vermogen nodig om een bedrijf te kopen, zoals een lening van de bank. Maar je kunt ook kiezen voor een achtergestelde lening aan de verkopende partij of aan de deelname van participanten.
Hoe kom je tot overeenstemming?
De daadwerkelijke onderhandeling over de overname begint met een intentiegesprek. Die vormt de basis voor een intentieverklaring. Die voorkomt dat de verkopende partij intussen met een andere geïnteresseerde partij gaat praten. Daarna kun je afspraken maken over de prijs, de betaling (op welke termijn en in welke termijnen?) en de manier waarop de huidige bestuurders en directieleden betrokken blijven. Natuurlijk moeten er ontbindende voorwaarden worden opgenomen in de overeenkomst.
Hoe rondt je de koop af?
De overeenkomst rondt je af met enkele technische stappen, zoals een verificatieonderzoek. Daarna volgt de definitieve financiering. Tot slot teken je de koopovereenkomst en laat je die bij de notaris passeren. Dan is de koop rond en ben je eigenaar van het bedrijf.