Verkorte leerroute SEH

Ga jij de uitdaging aan?

Consumenten vragen steeds vaker integraal en deskundig advies over hun financiële situatie. Als CFP-professional ben jij het antwoord voor deze consumenten. Door het hoge kennisniveau van de CFP-opleiding en de certificeringseisen onderscheid je je van andere financieel adviseurs.
Ben je Erkend Financieel Adviseur en wil je meer verdieping in je mooie vak? Dan hebben wij goed nieuws!

Een vernieuwde gunstige regeling om CFP-professional te worden:

Sinds het najaar 2023 heeft FFP de vernieuwde verkorte CFP-examenopzet geïntroduceerd. Hiermee wordt het, speciaal voor jou als Erkend Financieel Adviseur, eenvoudiger om gecertificeerd financieel planner te worden. Voor SEH-gecertificeerden geldt al geruime tijd een speciale regeling voor de CFP-examens. Hierin was sprake van een verkort theorie-examen en een vrijstelling voor het onderdeel inventarisatiegesprek op het praktijkexamen.

Hoe werkt het vernieuwde examen?
Naast een verkort theorie-examen (multiple-choice), doe je praktijkexamen in een bepaald profiel. Je hebt keuze uit vier profielen: Inkomen & Wonen, Vermogen, Familie & Nalatenschap en Ondernemer & DGA. Het praktijkexamen bestaat uit een casusuitwerking met adviesgesprek in het door jou gekozen profiel. Als Erkend Financieel Adviseur heb je vrijstelling voor de vaardigheidstraining.

Om een betere aansluiting op de markt en de beroepspraktijk te realiseren, heeft FFP namelijk haar CFP-examens anders ingericht. Naast een multiple-choice theorie-examen (Fundament) doen kandidaten vanaf praktijkexamen in een bepaald profiel. Er zijn 4 verschillende profielen:
– Inkomen & Wonen
– Vermogen
– Familie & Nalatenschap
– Ondernemer & DGA

Het onderdeel inventarisatiegesprek op het praktijkexamen komt te vervallen. In de plaats daarvan komt er een verplichte vaardigheidstraining. Het nieuwe praktijkexamen bestaat enkel uit een casusuitwerking met adviesgesprek in het gekozen profiel.

> Toetsmatrijs theorie-examen verkorte Leerlijn (SEH) (pdf)

Voor SEH-gecertificeerden ziet de speciale regeling er als volgt uit:
– een verkort theorie-examen (fundament)
– vrijstelling voor de vaardigheidstraining
– praktijkexamen in het gekozen profiel (casus en adviesgesprek)

Wat is jou voordeel?

Voordeel van de regeling voor de SEH-gecertificeerde is dat een deel van de theorie (onder andere die rond de eigen woning) niet wordt getoetst en dat de vaardigheidstraining niet hoeft te worden gevolgd. In beginsel kan een SEH-gecertificeerde voor elk van de 4 profielen in het praktijkexamen kiezen, maar zal Inkomen & Wonen het meest voor de hand liggen.

De opzet en leerdoelen van de vernieuwde CFP-examens kan je vinden op: CFP-Examenlijn op ffp.nl

Meld je HIER aan voor het CFP-examen.