Heerlijk natuurlijk, een tweede woning kopen in Nederland. Hou er wel rekening mee dat dit anders werkt dan de aankoop van je eerste woning. Want hoe zit het met de financiering? En mag je een recreatiewoning als hoofdverblijf gebruiken? De belangrijkste aandachtspunten lees je op deze pagina.
Kan je een hypotheek regelen voor een tweede woning in Nederland?
Jazeker, er gelden alleen wel andere financiële en fiscale regels dan bij de aankoop van je eerste woning. Een groot verschil is dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is, als je een tweede woning financiert. De hypotheek op een tweede woning valt namelijk in box 3.
Hoe werkt dit precies bij geldverstrekkers?
Sluit je een losse financiering af voor de aankoop van een tweede woning in Nederland? Dan kan je doorgaans een deel van het aankoopbedrag financieren. Vaak ligt dat rond de 70 á 80 procent, dit verschilt per aanbieder. De rest breng je als eigen middelen in.
Hou er rekening mee dat geldverstrekkers vaak aanvullende eisen hanteren. Bijvoorbeeld dat de tweede woning van steen is en een fundering heeft. Ook hanteren geldverstrekkers doorgaans een renteopslag. En wil je de tweede woning verhuren? Let dan goed op dat dit mag volgens de voorwaarden. Laat dit vooraf uitzoeken door een specialist.
Er zit overwaarde op je eerste woning, mag je deze ruimte gebruiken voor de tweede woning?
Jazeker. In feite verhoog je dan je huidige hypotheek. Omdat het een tweede woning betreft, valt dit hypotheekdeel automatisch in box 3. In deze situatie is het mogelijk om het volledige aankoopbedrag te financieren. Mits dit natuurlijk past binnen de waarde van je eerste woning (loan to value) en op je inkomen (loan to income).
Mag je een recreatiewoning als hoofdverblijf gebruiken?
Het kan wel, maar is bij het afsluiten van een hypotheek een stuk minder eenvoudig dan een ‘gewone’ woning. Niet alle geldverstrekkers willen een recreatiewoning financieren. Degene die dit wel willen, hanteren speciale regels en voorwaarden. Het is daarnaast niet vanzelfsprekend dat de rente op deze hypotheek aftrekbaar is. Dit hangt er onder andere vanaf of de gemeente toestaat dat de recreatiewoning permanent wordt bewoond. Want een permanent bewoonde recreatiewoning valt fiscaal gezien onder een eigen woning, box 1 dus, en is daarmee aftrekbaar. Je moet daarnaast dan ook aan de overige voorwaarden voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de aflossingsplicht en een maximale looptijd van 30 jaar.
Maak de juiste keuzes
Het kopen van een tweede huis in het Nederland is complexer dan een eerste woning. Een gecertificeerd financieel planner kent de regels en helpt je om de juiste keuze hierin te maken.