Dit klinkt als een mooie droom, maar wel één die speciale aandacht vraagt. Want hoe zit het met de hypotheek en belastingen bij een tweede woning in het buitenland?
Krijg je gemakkelijk een hypotheek voor een tweede huis in het buitenland?
Voor een tweede huis in het buitenland gelden andere financiële en fiscale regels dan voor je eerste huis. Daarom staat niet elke geldverstrekker te springen om je een hypotheek te verstrekken voor een tweede huis in het buitenland. De geldverstrekkers die dit wel willen, stellen daar eigen voorwaarden aan.
Heb je plannen? Lees dan eerst deze opmerkingen en tips goed door:
- Door het moeilijker in te schatten risico betaal je doorgaans een hogere rente.
- Vaak kan je tot een bepaald percentage van de koopprijs lenen, bijvoorbeeld 70% of 80%.
- Een looptijd van 30 jaar is niet vanzelfsprekend.
- Klop aan bij geldverstrekkers met veel vermogende klanten. Zij hebben ervaring met klanten die een tweede huis in het buitenland bezitten en kunnen vaak een interessante aanbieding doen.
- Laat in een (voorlopig) koopcontract altijd ontbindende voorwaarde opnemen, voor het geval de financiering niet lukt.
- Check de bijkomende kosten, deze kunnen elders anders uitvallen dan in Nederland. In veel landen wordt het bezitten van onroerend goed belast. De hoogte van deze belasting zal van land tot land verschillen. Laat daarom vooraf goed uitzoeken wat alle bijkomende kosten zijn.
- Bent je van plan om het tweede huis in het buitenland te verhuren? Dan kan het zijn dat het land je voor de inkomsten aanslaat. Ook word je mogelijk btw-plichtig.
Kan je de overwaarde op je eerste woning gebruiken?
Ja, de overwaarde op je eerste huis kan je mogelijk gebruiken voor de financiering van een tweede huis in het buitenland. Het is doorgaans nuttig (en vaak ook verplicht) om de tweede hypotheek bij dezelfde geldverstrekker af te sluiten waar ook de eerste hypotheek loopt. Vaak krijg je dan ook een gunstigere rente voorgesteld.
Hoe zit het met de aftrekbaarheid van de hypotheekrente van de tweede woning?
Een tweede hypotheek voor een huis in het buitenland is niet fiscaal aftrekbaar. De fiscus ziet je woning in het buitenland als een deel van je vermogen. Zowel de woning als de lening vallen om die reden in box 3.
In het land waar je tweede huis staat, betaal je de gebruikelijke heffingen voor huiseigenaren en ook de lokale belastingen die van toepassing zijn. In bepaalde landen moet je ook inkomstenbelasting betalen. Om te voorkomen dat je twee keer dezelfde belasting betaalt, heeft Nederland belastingverdragen gesloten met diverse landen. De inhoud van deze verdragen kan per land verschillen. Laat je hierover vooraf goed informeren.
Maak de juiste keuzes
Het kopen van een tweede huis in het buitenland is een complex proces. Een gecertificeerd financieel planner kent de regels en helpt je om de juiste keuze hierin te maken.