Studeren en het studiefonds

Een studiefonds kun je op diverse manieren gestalte geven. De eenvoudigste vorm is een spaarrekening of beleggingsrekening openen, op je eigen naam of op naam van je kind. Het geld blijft echter altijd opeisbaar voor andere doelen, het gevaar schuilt dat het dan uiteindelijk niet voor de studie van je kind wordt gebruikt en bij beleggen staat de opbrengst niet vast.

Door een studieverzekering af te sluiten, kun je een gegarandeerd eindbedrag afspreken. Het nadeel is wel dat het geld vastzit, maar je weet tenminste zeker dat je het straks aan de studie van je kind kunt besteden.

Hoe kijkt de fiscus naar een studiefonds?
Geld dat je opzijzet voor een studiefonds belast de fiscus met de vermogensrendementsheffing in box 3. Daarbij maakt het niet uit of de rekening of verzekering op naam van je kind staat. Als je kind meerderjarig is, krijgt het zelf een belastingaanslag.

Heeft schenken zin?
Een schenking aan je kind lijkt heel interessant vanwege de ruime schenkingsvrijstelling. De jaarlijkse vrijstelling is ruim € 6.000, daarnaast is er een eenmalige vrijstelling van bijna € 29.000. Voor een studiefonds wordt deze eenmalige vrijstelling zelfs verhoogd tot ruim €60.300. Deze vrijstellingen gelden voor kinderen tot 40 jaar.

Toch heeft schenken pas zin als je kind ouder is dan 27 jaar en nog studeert of een vervolgstudie doet. Voor studerende kinderen heb je namelijk een verlengde onderhoudsplicht tot 27 jaar: alle uitgaven aan je kind zijn dan sowieso belastingvrij. Schenken is dus geen oplossing als vervanging van een studiefonds voor een kind dat na de middelbare school meteen gaat studeren.

En geld uitlenen?
Wel kan het soms gunstig uitpakken om je kinderen het geld voor hun studie te lenen. Bij een goede aanpak valt de rente op deze lening namelijk onder de schenkingsvrijstelling.

De juiste keuzes
Maar welke keuzes je ook hebt als ouder om te sparen voor de studie van je kind, het is altijd verstandig om met een gecertificeerd financieel planner met het CFP-keurmerk te overleggen. Hij of zij verplaatst zich in jouw situatie en helpt je om de juiste keuzes te maken die bij het leven van jou en jouw kinderen passen.