Geldplan Pensioen

Heeft u voldoende inkomen voor later?

Minder werken, eerder stoppen met werken, of een sabbatical nemen: in de aanloop naar uw pensioen denkt u daar vast wel eens aan. Misschien maakt u zelfs al een financieel plannetje om uw droom te realiseren. Vergeet daarbij niet dat uw pensioeninkomen ook ongemerkt lager wordt. Met het geldplan Pensioen checkt u hoe u de risico’s op een ontoereikend inkomen kunt beperken.

Voor wie is dit geldplan?
Het geldplan Pensioen kan voor u belangrijk zijn als zich gedurende uw loopbaan situaties voordoen die uw pensioen beïnvloeden. U gaat bijvoorbeeld uit loondienst en wordt zzp’er. Of uw heeft meerdere opeenvolgende korte dienstverbanden, al dan niet voorafgaand door een periode van werkloosheid. Ook kan het zijn dat u minder wilt werken, eerder wil stoppen of een periode onbetaald verlof wil nemen.

Met het geldplan Pensioen inventariseert u vanzelf: welke gebeurtenissen staan mij te wachten? Welke keuzes wil ik maken? Moet ik dan iets doen, en hoe kan ik er dan wat aan doen? Het helpt u stap voor stap met praktische raad en acties waar u direct mee aan de slag kunt. Met dit geldplan weet u zeker dat u niets vergeet en krijgt u alle belangrijke acties op een rij.

U kunt gratis en anoniem gebruik maken van het geldplan Pensioen. Gebruik de uitkomsten om zelf tot besluiten te komen of als voorbereiding op een gesprek met een gesprek met een gecertificeerd financieel planner.

Hoe werkt het?
U vult antwoorden in op vragen over uw situatie, omstandigheden en wensen. Wensen ten aanzien van korter werken, eerder met pensioen gaan, of tussentijds onbetaald verlof. Op basis van uw antwoorden krijgt u meteen concrete raad. Bijvoorbeeld hoe u zelf pensioen kunt aanvullen. Of hoe u wensen, inkomsten en uitgaven met elkaar in balans kunt brengen. In zo’n vijftien minuten maakt u automatisch een grondige analyse. Het resultaat is een persoonlijk actieplan gericht op uw pensioensituatie. Daarin staan praktische tips waar u zelf mee aan de slag kunt gaan op een rij.

Klik hier en ga naar het geldplan Pensioen

Startpunt Geldzaken
Het geldplan Pensioen is het zevende geldplan van Startpunt Geldzaken: een samenwerkingsverband van het NibudVereniging Eigen Huis (VEH)de beleggersvereniging VEB en de Federatie Financiële Planners (FFP). Zij bundelen hun kennis op de gebieden van Budgetteren & besparen, Huis & hypotheek, Sparen & beleggen, Pensioenen & fiscaliteit.