Ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA)? Dan zit ondernemen waarschijnlijk in jouw bloed. Toch komt er een moment waarop je ermee stopt. Misschien wil je het rustiger aan gaan doen of is er een koper op jouw pad gekomen. Wat de reden ook is: begin op tijd met nadenken over jouw afscheid.

Wat wil je straks – en wat heb je nodig?
Wanneer wil je stoppen? En hoe? Wil je de onderneming beëindigen of verkopen? En wat heb je nodig om daarna prettig te kunnen leven? Dat zijn vragen die je op tijd moet stellen. Want als je wilt verkopen, kan het zomaar vier tot vijf jaar duren voordat alles goed geregeld is.

Verkopen? Er komt meer bij kijken
Bij verkoop zijn er verschillende opties. Je kunt de onderneming verkopen aan jouw kinderen, werknemers of een externe partij. Soms verkoop je alleen de bezittingen en schulden (de activa en passiva), soms de aandelen. Elk scenario heeft andere fiscale gevolgen.

Verkoop je bijvoorbeeld de aandelen die je privé bezit? Dan moet je direct inkomstenbelasting betalen. Maar er zijn regelingen om dat uit te stellen. Verkoopt jouw holding de aandelen, dan kan dat belastingvrij. De heffing van inkomstenbelasting stel je dan uit.

Schenken kan ook – maar let op de belasting
Wil je (een deel van) de aandelen schenken, bijvoorbeeld aan jouw kinderen? Dan betalen zij schenkbelasting. Ook hier zijn regelingen om de betaling uit te stellen – als je aan de voorwaarden voldoet.

Vergeet jouw pensioen of lijfrente niet
Misschien staat er nog een pensioen- of lijfrenteverplichting op de balans van jouw BV. Na verkoop moet er genoeg geld zijn om die verplichtingen na te komen. Is dat niet zo, dan kan dat financiële én fiscale problemen geven.

Zorg dat je goed voorbereid bent
Een goede verkoop of beëindiging van jouw bedrijf kost tijd én voorbereiding. Begin daarom vijf tot zeven jaar van tevoren. Zo kun je stap voor stap werken aan een toekomst die bij jou past.

Een Financieel Planner kijkt breed mee: fiscaal, juridisch en financieel. Kijk op FFP.nl voor een planner met ervaring in bedrijfsoverdracht.

 

 

Gerelateerde berichten

Een eigen huis: je portemonnee zegt nee, je ouders misschien ja?
Er valt wat te kiezen als je met pensioen gaat!
Generatie wonen zonder gedoe: waar moet je op letten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Jouw Plan'

  • Elke verandering in je leven vraagt om financiële planning!
  • Blijf op de hoogte van relevante financiële onderwerpen!
  • Advies, tips en leuke podcasts!
Je ontvangt onze nieuwsbrief één keer per kwartaal. Je kunt je op elk moment afmelden via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu krijg je elk kwartaal de FFP nieuwsbrief in je mailbox.
<