Droom je van een eigen plek in het buitenland? Een huis aan de kust, een chalet in de bergen of een appartement in een bruisende stad? Een mooie investering of een fijne plek voor jezelf. Het proces verloopt vaak anders dan in Nederland. Een goede voorbereiding voorkomt verrassingen én kosten.

Waar begin je?
De één komt op een plek en denkt meteen: hier wil ik een huis. De ander zoekt juist een opkomende regio om een goede investering te doen. Wat je motivatie ook is, het is verstandig om de omgeving goed te onderzoeken. Wanneer je online begint te zoeken loop je vaak al tegen verschillen aan. Het aanbod is niet altijd actueel, niet alle te koop staande woningen worden online aangeboden. Of eenzelfde woning wordt bij 3 makelaars aangeboden en zelfs met verschillende prijzen.

Een makelaar heeft in het buitenland vaak een andere rol. Hij kan meer of juist minder doen dan je verwacht. Een betrouwbare lokale makelaar helpt je overzicht te houden en valkuilen te vermijden, vooral als je de taal niet spreekt. In sommige landen betaalt de koper (een deel van) de verkoopkosten als hij de makelaar van de verkoper inschakelt. Dit kun je soms voorkomen door een eigen makelaar te nemen.

Wat moet je onderzoeken?
In Nederland regelen de makelaar en notaris veel zaken. In het buitenland werkt dit vaak anders. Is er gecontroleerd of de verkoper echt de eigenaar is? Zijn er nog andere eigenaren of erfgenamen? Zijn de (bij)gebouwen legaal en zijn er voorkeursrechten of beperkingen in het bestemmingsplan? Dit zelf uitzoeken is lastig. Een advocaat, bouwkundige of lokaal deskundige kan hierbij helpen.

Ook de overdrachtsbelasting verschilt per land. Net als in Nederland betaal je voor een vakantiewoning vaak een hoger tarief dan voor een eerste woning. In sommige landen kan dit percentage worden verhoogd met extra (jaarlijkse)belastingen en kosten. Dit heeft invloed op de totale kosten, dus laat je goed informeren.

Bieden en financieren
Het biedingsproces is per land verschillend. In sommige landen is een bod direct bindend en wordt een aanbetaling van 5-20% gevraagd. Vaak moet je al bij je bod aantonen dat je kunt betalen, bijvoorbeeld met een bankgarantie.

De financiering is vaak minder flexibel dan in Nederland. Banken financieren meestal slechts 50-80% van de woningwaarde. De looptijd is vaak korter en een grotere aflossing kan vereist zijn. Als buitenlander kun je extra voorwaarden tegenkomen. Nederlandse banken financieren geen woningen in het buitenland, maar je kunt mogelijk de overwaarde van je huis in Nederland benutten voor de aankoop of aanbetaling.

Wat als je in een andere valuta betaalt?
Koop je een huis buiten de eurozone? Dan heb je ook te maken met wisselkoersrisico’s. De koers kan stijgen of dalen en zo je maandlasten beïnvloeden. Ook huurinkomsten kunnen hierdoor schommelen. Wisselkoersen spelen naast de waardeontwikkeling ook een grote rol bij aankoop en verkoop.

Goed voorbereid je droom verwezenlijken
Een huis kopen in het buitenland is een avontuur en een goede voorbereiding is essentieel. Regels en procedures verschillen per land, en financiële en juridische aspecten kunnen complex zijn. Wil je inzicht in je financiële situatie of meer weten over het benutten van je overwaarde? Een financieel planner denkt graag met je mee.

Gerelateerde berichten

Succesvol ondernemen! Maar de fiscus kijkt mee
Grip op de Toekomst: de kracht van een goed testament
Een succesvolle editie van de Second Home Beurs | Bedankt voor jullie bezoek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Jouw Plan'

  • Elke verandering in je leven vraagt om financiële planning!
  • Blijf op de hoogte van relevante financiële onderwerpen!
  • Advies, tips en leuke podcasts!
Je ontvangt onze nieuwsbrief één keer per kwartaal. Je kunt je op elk moment afmelden via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu krijg je elk kwartaal de FFP nieuwsbrief in je mailbox.