Daniël kwam bij me. Hij zat niet lekker in zijn vel. Het ging niet goed op zijn werk en thuis was het ook hommeles. Hij vroeg zich af wat het zou betekenen als zijn bedrijf failliet gaat. En wat als hij zou scheiden. Dat waren twee belangrijke alarmbellen. Ogenschijnlijk zijn het financiële vragen, maar er zit meer achter. Waarom dacht hij na over een faillissement?  En waarom dacht hij na over scheiden?

Een overzicht creëren
Daniël realiseerde zich dat zijn vragen niet louter financieel waren. Als financieel planner stelde ik voor om weliswaar de financiële situatie in kaart te brengen, maar ook naar zijn persoonlijkheid te gaan kijken. En het liefst ook naar dat van zijn vrouw. Door inzicht te krijgen in hoe hij zich gedraagt en hoe zijn vrouw in het leven staat, ontstaat er misschien niet direct begrip, maar wel inzicht in elkaars opvattingen en handelen. En met een financieel plaatje, waarin duidelijk zou worden hoeveel ze samen hebben aan bezittingen en schulden, maar ook hoe hun beider inkomens zijn en hoe zeker deze zijn, zou een verder inzicht ontstaan. Financiële stress kan niet alleen schadelijk zijn voor een relatie, maar ook voor prestaties op de werkvloer. Daniël vond dit een moeilijke boodschap, maar ging ermee akkoord om erover na te denken en erop terug te komen.

Een paar weken later kreeg ik een WhatsAppbericht van Daniël. Hij had Ingrid verteld van ons gesprek en dat hij zich zorgen maakte over zijn bedrijf. Dat hij daarbij ook geïnformeerd had naar een echtscheiding, had hij wijselijk niet verteld. Ze zouden graag de volgende keer samen langskomen.

De cijfers op een rij
En daar zaten ze, nog geen paar weken later, bij mij op kantoor. Ze hadden hun financiële cijfers bij zich, een kopie van de belastingaangifte van vorig jaar, wat bankgegevens die ze op hun telefoon hadden, wat stukken van de hypotheek en het jaarverslag van de onderneming. Het huis bleek zo’n 400.000 euro waard, de hypotheek was nog 300.000 euro. Het bedrijf had behoorlijke schulden. En beiden hadden ze wat spaargeld, maar het hield niet over. Samen was het gezinsinkomen best goed met netto zo’n 4.000 euro in de maand. Redelijk gelijk verdeeld, want allebei werkten ze parttime. Hielden ze geld over aan het eind van de maand?  Nee, eigenlijk niet. Ze leefden er goed van.

Ingrid bleek zich vreselijk zorgen te maken over het bedrijf van Daniël. Hij kon het eigenlijk niet aan vond ze. En het gaf haar stress. Als hij failliet zou gaan of ziek worden, hoe moesten ze dan rondkomen?  Zij overzag het niet. En hij wilde niet met de billen bloot.

Financieel overzicht geeft rust
Beiden gingen akkoord met een persoonlijkheidstest.  Daniël bleek toch een wat minder logische ondernemer te zijn dan hij zelf dacht en Ingrid was een duidelijke zekerheidszoeker. Bovendien kwam naar voren dat ze eigenlijk allebei moeilijk over problemen konden praten. Dat inzicht alleen al en het feit dat ze leerden op een open manier met elkaar te communiceren, maakte dat het probleem van de zaak opeens bespreekbaar was.

Wat wilden ze? Ik ging met Daniël kijken naar manieren om zijn bedrijf te verkopen. Het zou niet de wereld opleveren, maar de stress van nu zou weg zijn. En hij had zin om weer voor de klas te gaan staan, zijn oude beroep. En zo rekende ik hen voor wat een realistische opbrengst van het bedrijf zou zijn en wat ze netto nodig zouden hebben om op een goede manier verder te leven. Dat gaf rust. Inzicht in hun eigen leven én inzicht in hun financiële mogelijkheden maakte dat de stress wegviel. En de mogelijke echtscheiding?  Die is niet eens meer ter sprake gekomen.

Heb jij vragen?
Heb jij wel eens zorgen over jouw financiële situatie? Raadpleeg dan eens een gecertificeerd financieel planner. Hij of zij kan jouw vragen beantwoorden en overzicht en inzicht bieden in jouw financiële situatie. En kan daar waar nodig jou adviseren.

Ondernemen

Gerelateerde berichten

Samenwoners: Huisje, boompje, beestje… en een scheiding!
Het ouderschapsplan als verlengstuk van het huwelijk
Als ouders scheiden, scheiden de kinderen mee

Schrijf je in voor de FFP nieuwsbrief

  • Elke verandering in je leven vraagt om financiële planning!
  • Blijf op de hoogte van relevante financiële onderwerpen!
  • Advies, tips en leuke podcasts!
Je ontvangt onze nieuwsbrief één keer per kwartaal. Je kunt je op elk moment afmelden via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu krijg je elk kwartaal de FFP nieuwsbrief in je mailbox.