Wat betekent het als ik ga samenwonen of trouwen? Waar moet ik rekening mee houden als ik kinderen krijg? Kan ik dat huis betalen? Wat moet ik regelen voor mijn pensioen? Het zijn vragen voor de korte termijn, maar ook voor de langere termijn waarmee een Financial Life Planner te maken krijgt. Het draait allemaal om belangrijke gebeurtenissen in het leven die een financiële impact hebben.

Je mag dromen
Mensen maken in hun leven een hoop dingen mee. Een opleiding, op jezelf gaan wonen, een relatie krijgen, de eerste baan, promotie, het krijgen van kinderen, nog een keer promotie of het starten van een eigen bedrijf. Daarna gaan de kinderen weer de deur uit en wil je je bedrijf wellicht overdragen of verkopen. Het zijn life events waar je op zich niet van wakker wil liggen, de meesten van ons kunnen er zo een paar uitpikken die van toepassing zijn.

Maar life events kunnen ook heel vervelend zijn: een ongeluk en tijdelijk niet meer kunnen werken, ziek worden, arbeidsongeschikt raken, failliet gaan met de zaak, of overlijden. Aan de andere kant, je mag ook dromen en een weg uitstippelen waar je graag terecht zou willen komen. En dat is nu precies financial life planning.

Wat doet financial life planning?
Financial life planning gaat heel sterk in op wie je als mens wilt zijn en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Een bekende life planner is George Kinder.

Hij stelt je drie vragen die steeds geconcentreerder worden om erachter te komen wat je werkelijk wilt in het leven. De gedachte is dat als je duidelijk weet wat je wilt in je leven, je er ook meer uit kunt halen dan wanneer je dat niet weet.

Je leert ook wat geld met je doet en hoe je het kan inzetten om je dromen en wensen te verwezenlijken. Zijn eerste vraag is als volgt: Wat zou je doen als je niet meer hoefde te werken voor je geld? Dat is nog redelijk onschuldig en je kunt er alle kanten mee op. De tweede vraag gaat over wat je zou willen doen en wie je zou willen zijn als je nog vijf tot tien jaar te leven zou hebben. En de derde: Je hebt nog één dag te leven, waarvan zou je het meeste spijt hebben als je het NIET had gedaan? Levensvragen dus.

Een andere manier van financial life planning is om een test te ondergaan die gericht is op jouw persoonlijkheid. Wat ben jij voor iemand? Ben je van de grote lijnen of meer van de details? Ben je introvert of extravert? Welke levensdoelen passen bij jou?

En zo zijn er talloze manieren van financial life planning die allemaal samenkomen bij jou en jouw als persoon centraal stellen, zodat jij inzicht hebt in jouw dromen, wensen en doelstellingen. Geld is hierbij een hulpmiddel om deze te realiseren.

Wat mag je van een financial life planner verwachten?
Heb jij vragen over de impact die life events hebben op jouw financiële situatie? Een CFP-gecertificeerd financieel planner kan jouw vragen beantwoorden en je helpen inzicht te geven in wat de financiële consequenties zijn, rekening houdend met jouw wensen. 

 

Gerelateerde berichten

CFP-Podcast: Het erfrecht en nalatenschap
Bezint eer gij aan de nalatenschap begint…
CFP-Podcast: Senioren op de woningmarkt