Waarmee heb je als ondernemer in 2024 allemaal te maken? Welke zaken zijn de afgelopen tijd veranderd en wat staat er allemaal nog te gebeuren? Hoe kun je zelf de kapitein op je schip zijn?

Als ondernemer met een eenmanszaak lijkt het allemaal zo eenvoudig. Je runt je onderneming, je neemt geld op om privé van te leven, je investeert wat en je betaalt ieder jaar braaf je inkomstenbelasting. Zijn er dingen die je moet weten? Jazeker, er zijn dingen gewijzigd in de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling, de FOR en het ‘pensioen’.

Zelfstandigenaftrek lager
Allereerst is er de zelfstandigenaftrek. Jaarlijks mag je een bepaald bedrag aftrekken van je winst waarover je geen belasting hoeft te betalen. Dat bedrag is niet meer wat het geweest is. Jaarlijks wordt dit verlaagd. Dit jaar is dat nog maar 3.750 euro. Volgend jaar is dat nog maar 2.470 euro, in 2026 1.200 euro en in 2027 nog maar 900 euro, zo is de verwachting. Is dat alles?  Nee, er is ook nog de MKB-Winstvrijstelling.

MKB-Winstvrijstelling
Je mag namelijk nog een deel van je resultaat buiten de heffing van inkomstenbelasting houden. In 2024 is dat 13,31% van je winst. Dat was in voorgaande jaren 14%. Dus ook hier wordt er gezaagd aan de tafelpoten van je onderneming. Er zit nog een ander belangrijk punt in: het bedrag dat overblijft mag alleen tot het lage tarief van 36,97% worden afgetrokken. Wat betekent dat? Als je belastbare winst hoger is dan 75.518 euro (de schijfgrens in 2024) dan betaal je over het meerdere 49,5% belasting. Ook al ligt je winst boven die schijfgrens, je aftrek zal altijd tegen 36,97% zijn en niet tegen het hogere tarief van 49,5%. Je voordeel is dus op twee manieren minder: een lagere vrijstelling (13,31%) en een lager tarief (36,97%) voor de aftrek.

Is het dan alleen negatief?
Nee, er is ook een lichtpuntje. En dat heeft te maken met je pensioen. Als ondernemer had je vroeger de mogelijkheid om ‘pensioen’ op te bouwen door te ‘doteren aan de FOR’, kortgezegd kwam het erop neer dat je belastingaftrek kreeg door in je boekhouding met bedragen te schuiven zonder dat er echt geld aan te pas kwam. Je bouwde geen echte pensioenvoorziening. Dat is sinds dit jaar anders: je mag relatief veel geld opzij zetten als lijfrente en daarvoor belastingaftrek krijgen. Een echt potje met geld dus, dat ook nog eens kan renderen in de tijd. Er zijn twee mogelijkheden: jaarruimteaftrek en reserveringsruimte. De jaarruimteaftrek heeft te maken met je huidige pensioenopbouw. Die mag maximaal 30% van je pensioengevend inkomen zijn en qua bedrag mag je in 2024 maximaal 36.077 euro aftrekken van je belastbaar inkomen.

Conclusie
Het belastingvoordeel van de eenmanszaak is verder afgenomen in 2024 en de verwachting is dat dit nog doorgaat in de komende jaren. Wel heb je als ondernemer nu meer mogelijkheden om belastingaftrek te benutten voor later.

Meer weten?
Kortom, er veranderd het een en ander voor de ondernemer. Een gecertificeerd financieel planner met het CFP-keurmerk, kan jou helpen meer inzicht te geven in deze nieuwe ontwikkelingen en jouw vragen beantwoorden.

 

Gerelateerde berichten

Wat kan een Financieel Planner voor jou betekenen?
De verleiding van vrijheid! Of toch verlies?
Welke financiële behoefte heeft Generatie Y?
Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten