Ga jij goed met je geld om? Ben jij een ‘big spender’ en leef je van maand tot maand, of ben jij heel planmatig en spaar je liever alles wat je hebt? Tijdens de ‘Week van het Geld’ besteden we aandacht aan jouw financiën. Sta jij wel eens stil bij hoeveel je verdient en uitgeeft?

De basis: het overzicht
Hoe doe je dat, gezonde geldzaken? Allereerst de basis. De basis waarin je in één oogopslag ziet hoe je er voor staat. Het is jouw maandelijkse balans wat er inkomt en uitgaat en geeft je inzicht en overzicht in je geld. Hoe doe je dat? Pak een A4-tje en teken 2 kolommen. In de linker kolom schrijf je alles op wat er inkomt, rechts wat er uitgaat. Tel de totalen bij elkaar op en trek onderaan de streep je uitgaven van je inkomsten af. Houd je wat over, fijn! Kom je tekort, dan zal je ergens op moeten bezuinigen.

Bepaal dan eerst wat je maandelijks echt moet betalen (zoals je telefoon). Kijk daarna wat je uit wilt geven aan overige zaken. Stel prioriteiten en maak verschillende potjes. Wat is voor jou echt belangrijk? Rondlopen in de nieuwste kleding, benzine voor je scooter, of de allerlaatste game? Geef per pot aan wat je er per maand aan uit wilt geven.

Wist je dat veel banken ook grafieken en overzichten in hun mobiele app bouwen? Zo zie je in één opslag waaraan je per maand geld uitgeeft en of dat overeenkomt met wat voor jou echt belangrijk is, handig!

Uitgaven
Je hebt net je uitgaven opgeschreven. Wat vind je hiervan? Vind je dat je veel uitgeeft of niet? Ben je je bewust van al je abonnementen? Het kost vaak maar een tientje per maand, maar zonder dat je het merkt kunnen de kosten flink oplopen!  Een rekenvoorbeeld: als je een Spotify-, Netflix-, sportschool- en sim-only abonnement hebt, dan kost je dat al gauw 75 euro per maand.

Gebruik je je abonnement niet of nauwelijks? Overweeg deze dan stop te zetten. Sluit je een abonnement voor een bepaalde duur af? Zet dan in je agenda een datum zodat je niet vergeet de dienst tijdig op te zeggen als je het achteraf toch te weinig gebruikt.

Voor het geld dat je overhoudt voor overige zaken, vraag jezelf dan het volgende af voordat je het koopt: 1. is het echt nodig, 2. voegt het iets toe aan mijn leven, 3. ga ik er nut aan hebben? Als dat niet zo is, dan is het vaak echt een impulsaankoop. Twijfel je? Wacht twee dagen! Vaak is dat voldoende om te realiseren of je het product echt wilt kopen.

Buy now pay later
Speciale aandacht wil ik nog richten op de Buy-Now-Pay-Later bedrijven. Je hebt vast wel eens gehoord van Klarna, Riverty of Afterpay. Dat zijn bedrijven die je betaling voorschieten als je iets online bestelt. Zo hoef je je nieuwe schoenen niet direct te betalen, maar vaak pas na 14 of 30 dagen. Klinkt top toch? Maar heb je het geld over 14 dagen wel echt achter de hand?

De uitgave moet immers wel in je overzicht passen. Doet dat het niet, wees dan terughoudend met het gebruik van deze diensten en laat je niet verleiden om extra geld uit te geven wat je niet hebt. De rekening komt alsnog, en als je te laat betaalt, betaal je vaak mét hoge extra kosten.

Je buffer
Naast je uitgaven is het heel verstandig om een deel van je inkomsten apart te zetten. Hoe veel? Neem als stelregel per maand minimaal 10% van wat je verdient, maar houd er rekening mee dat, hoe ouder je wordt, je in de regel ook meer gaat verdienen én daardoor meer gaat uitgeven.

Praktischer is het volgende: zorg ervoor dat je een buffer hebt voor als je een onverwachte factuur krijgt. Bijvoorbeeld als scholier voor een onverwachte telefoonfactuur, of als student voor een maand huur of maand collegegeld.

En voor grote dingen zoals vakanties? Begin op tijd met sparen, dat geeft je voldoende tijd om naar je vakantie toe te werken. Je zal zien dat je met voldoende geld ontspannen op vakantie gaat.

Tot slot
Vraag je ouders of vrienden eens hoe zij hun geldzaken regelen! We spreken als Nederlanders niet veel met elkaar over geldzaken, maar je kan heel veel leren van anderen hoe zij het doen. Niet alleen van wat er goed gaat, maar ook van hun fouten. Heb je toch nog vragen die je zelf wilt bespreken, praat dan eens met een gecertificeerd financieel planner, hij of zij denkt graag met je mee!

Veel plezier met je gezonde geldzaken!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Timothy van Beers, Private Banker bij ABN AMRO MeesPierson

 

Gerelateerde berichten

Het veranderende landschap voor ondernemers in 2024!
De verleiding van vrijheid! Of toch verlies?
Welke financiële behoefte heeft Generatie Y?
Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten