Duurzaam hier, duurzaam daar: Iedere dag staat er wel iets in de krant of op social media over hoe duurzaam we wel of niet zijn. Vaak met de aanbeveling: Doe zo duurzaam mogelijk! “Ja, dat wil ik wel, maar hoe dan?!” is best wel een vraag die vaak gesteld wordt. Regelmatig gevolgd door de opmerking: “Want wat is dat dan precies: duurzaamheid?” Nou, laten we samen eens kijken of we dat toch wat vage begrip wat meer handen en voeten kunnen geven.

Financiële duurzaamheid
Want wat bedoelen we nou eigenlijk met het woord of begrip ‘duurzaamheid’? De term duurzaam heeft betrekking op dingen die geproduceerd of verkregen zijn op een manier die het milieu, natuur en onze samenleving zo min mogelijk belast. Zeg maar: de aarde zo gebruiken dat onze (klein) kinderen er ook nog plezier van kunnen hebben.

Kijken we dan met deze duurzame ogen naar de financiële wereld en jouw geldzaken, dan kunnen we best wel wat voorbeelden geven van verantwoord met je geld omgaan!

Nu, en later
Stel, je wilt een huis kopen. Dan wil je meestal weten wat je maximaal kunt lenen. Prima natuurlijk, maar ook goed daarbij een extra vraag te stellen: Kan ik dit huis met een maximale hypotheek eigenlijk wel betalen? Nu, maar ook als er iets gebeurt zoals bv. arbeidsongeschikt worden of overlijden van je partner. En als de rente later stijgt, of als de hypotheek op je pensioendatum nog niet afgelost is: kun je dan ook in je huis blijven wonen? Eigenlijk is dit al een hele goede manier om duurzaam met je vermogen om te gaan, nu en later.

Iedereen weet tegenwoordig wel dat je met je huis goed isoleren veel geld kunt besparen. En als je zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp hebt, je ook veel geld kunt besparen op je energiekosten. Duurzame woonlasten en duurzame energie: dat klinkt goed. Maar dat betekent vaak wel: geld investeren in dat soort voorzieningen! Als je dat geld niet op de bank hebt staan, zijn er gelukkig tegenwoordig veel mogelijkheden om dit extra te financieren bij je bestaande of nieuwe hypotheek.

Je geld aan het werk!
OK, huis lekker duurzaam gemaakt, mooie besparing op je woonlasten: dat zou kunnen betekenen dat je maandelijks geld gaat overhouden. Wat kun je daar duurzaam mee doen? Een goed financieel adviseur zal je zeggen dat je altijd een bedrag achter de hand moet hebben op een spaarrekening. Als je dat doet bij een duurzame bank, weet je zeker dat jouw geld goed gebruikt wordt. Jouw spaargeld wordt namelijk gebruikt om geld te lenen aan ondernemers en bedrijven. En bij zo’n duurzame financiering gaat het dan om ondernemers die zo verantwoord mogelijke producten of diensten leveren. Kortom: jij doet misschien niets, maar je geld wel!

En heb je ook ruimte of reden om extra geld opzij te zetten, bv. voor een grote aankoop later, de studie van je kids, of pensioenopbouw? Dan is het vaak zinvol om te kijken naar een goede, duurzame belegging van je geld. Oh, oh….beleggen…Moet dat dan in aandelen? Dat kan, maar er zijn ook veel andere beleggingsmogelijkheden die minder risico opleveren met een goed rendement. Waarbij dat ‘goede rendement’ trouwens uit twee onderdelen bestaat: een maatschappelijk en een financieel rendement.

“Maar dat kost toch geld, duurzaam beleggen?” Oh ja, dat is waar…zo denkt echt bijna iedereen over het financiële rendement. Gelukkig is het alleen gevoel en niet de realiteit. Dat is al langer in diverse studies vastgesteld. Maar bekijk gewoon zelf -of met je adviseur- online de koersen en grafieken van meer of minder duurzame fondsen en indexen. En zoek de verschillen! Kortom: duurzaam beleggen is beter voor de wereld en prima voor je portemonnee!

Welke beleggingen kiezen?
“Maar welke beleggingen moet ik dan kiezen?” Dat is inderdaad een goeie vraag. En daarin heb je tegenwoordig gelukkig diverse keuzes: zelf doen via een online beleggingsplatform, laten doen door een vermogensbeheerder, of een mixvorm. Wat altijd de beste tip is: Maak eerst een goed financieel plan. Dat geeft namelijk inzicht, duidelijkheid, richting en rust. Daarmee kun je dan samen met een gecertificeerd financieel planner een voor jou best passend en verantwoord vermogensplan opstellen. Dat geeft de opbrengst die het beste bij jou en de wereld past. Over zo duurzaam mogelijk doen gesproken…Succes!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Hubrien Meijaard CFP®, RLP, Hubrien Financieel Advies

Gerelateerde berichten

Bezint eer gij aan de nalatenschap begint…
CFP-Podcast: Senioren op de woningmarkt
De woningmarkt: kijken, kijken, niet (kunnen) kopen!