2023 is voorbij, en wat heeft het ons gebracht?  Is de oorlog in Oekraïne voorbij? Nee. We hebben er zelfs een nieuw conflict bijgekregen, de oorlog tussen Israël en Gaza. Is het klimaat er beter op geworden?  Wereldwijd verdwijnt er nog steeds een enorme hoeveelheid regenwoud, de ijskappen blijven smelten, extreme weersomstandigheden lijken toe te nemen. En hoe zit het in Nederland?  Een kabinet valt, er zijn verkiezingen en er vindt een majeure politieke verschuiving plaats. En, financieel, valt daar nog wat over te zeggen? We zitten nog met een staartje Coronaschulden, maar ook met een nieuwe wet voor ons pensioen. Wat zijn belangrijke pijlers voor je eigen financiële planning in 2024?

 

Bouw aan je pensioen
De Wet toekomst pensioen is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat ons ouderdomspensioen betaalbaar blijft. Waren we gewend om op ons pensioenoverzicht een vast bedrag per jaar te zien staan waarop we recht zouden krijgen vanaf de pensioendatum, vergeet het maar, het wordt een ‘indicatief bedrag’. Als alles loopt zoals het zou moeten lopen, dan kun je dat bedrag verwachten. Maar het is niet zeker. Pensioenspecialisten zullen zich de komende tijd nog wel gaan buigen over mogelijke aanpassingen van de wet, maar één ding is wel duidelijk: als je de kans hebt om zelf wat aan te vullen, laat dan uitrekenen of dit in jouw situatie zinvol is. Beter nu wat rekenwerk dan straks een pijnlijke verrassing dat het misschien toch allemaal tegenvalt. Hoe eerder je zelf het roer deels in handen neemt, des te beter kun je je koers zelf bepalen.

Verduurzamen van je huis
Het blijft een hot topic. Hoewel de energieprijzen niet meer zo exorbitant zijn als een jaar geleden, willen we toch minder afhankelijk zijn van externe factoren. Wat gebeurt er met het gas of met de olieprijs? Turbulentie in de wereld heeft zijn effect op het dagelijkse leven. Het verduurzamen van je huis blijft een belangrijk thema waarmee je veel kosten kunt besparen, maar vooral ook veel meer de kapitein op je eigen schip kunt zijn. Denk aan de zonnepanelen, denk aan die warmtepomp en denk aan goede isolatie. Hoe meer je zelf regelt, des te onafhankelijker kun je je opstellen.

Gevonden geld
Wie zal zich herkennen in het beeld ‘tja, de maand is voorbij, we hebben een goed inkomen, we leven er ook goed van, maar ergens is een lek, want het geld is altijd op’? Je bevindt je in goed gezelschap. Er zijn niet zoveel mensen die exact in kaart hebben gebracht waaraan ze hun geld precies uitgeven. Is dat erg? Dat is maar hoe je het bekijkt. Van de mensen die een financieel plan laten maken zie je dat naar boven komt waaraan het geld wordt besteed. Die bewustwording maakt, dat zij geld overhouden voor dingen die ze écht belangrijk vinden. Dat kan zijn dat er zo spelenderwijs ruimte ontstaat voor de reparatie van het pensioen of dat het opeens mogelijk blijkt die verre vakantie toch te boeken. Gevonden geld, het is zó handig.

En de financieel planner dan?
Bijna niemand vindt het leuk om door zijn financiën heen te spitten. Een hele kleine minderheid in Nederland, zo’n 3.000 mensen, vinden dat geweldig om te doen. En zij vinden het ook nog eens leuk om dat voor iemand of met iemand te doen en dan ontdekkingen te doen waarmee iemand ineens allerlei dingen kan gaan doen die hij of zij daarvoor niet voor mogelijk achtte. Zijn dit dan wonderdokters? Nee, het zijn financieel planners. Ze rekenen je voor wat wel en wat niet kan. En, hoe je ergens kunt komen. Als een omweg nodig is, bedenken ze die, als je wat harder moet knokken, dan zullen ze dat aangeven. Het raadplegen van een gecertificeerd financieel planner zou wel eens één van je slimste goede voornemens kunnen zijn.

Gerelateerde berichten

Bezint eer gij aan de nalatenschap begint…
CFP-Podcast: Senioren op de woningmarkt
De woningmarkt: kijken, kijken, niet (kunnen) kopen!