Een half jaar geleden schreven we over de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen, waar de Eerste Kamer op dat moment net mee had ingestemd. Zie deze link voor ons eerdere artikel. We zijn nu een half jaar verder. Wat is er gebeurd in de tussentijd en wat kun je nu zelf al doen?

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
Een belangrijke verandering is dat het pensioensysteem wijzigt van een toegezegde pensioenuitkering naar een premietoezegging. Dat is vooral van belang voor mensen die nu pensioen opbouwen. Dit betekent dat er premies worden ingelegd en belegd om een persoonlijk pensioenvermogen op te bouwen, in plaats van een gegarandeerde uitkering op pensioendatum.

Zoals het er nu naar uit ziet gaat het nieuwe systeem ook gelden voor de nu al opgebouwde pensioenen. Dit wordt in vaktaal “invaren” genoemd. Verder verandert het nabestaandenpensioen. Dit wordt ook wel het weduwen- en wezenpensioen genoemd. Het inkomen dat de partner en eventuele kinderen krijgen na overlijden van de persoon die het pensioen opbouwt. Op dit moment is in veel regelingen het nabestaandenpensioen verschillend geregeld. In de nieuwe wet wordt dit meer gestandaardiseerd.

Sociale partners en pensioenuitvoerders zijn op dit moment aan zet
Achter de schermen wordt nu hard gewerkt door werkgevers- en werknemersvertegenwoordigingen om te komen tot een nieuwe regeling. Er wordt onderhandeld over hoe de regeling eruit komt te zien en hoeveel geld er ingelegd wordt. Als de regeling vastgesteld is, kan de uitvoering beginnen. Je werkgever of pensioenfonds kan je op de hoogte houden van de voortgang.

Wat kun je nu al zelf doen?
Ga eens na hoeveel pensioen voor jou is opgebouwd.
Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel pensioen je in de toekomst kunt verwachten.

Maar je inkomen voor later bestaat niet alleen uit pensioen dat je bij je werkgever opbouwt of hebt opgebouwd:

  • Je krijgt ook een AOW-uitkering van de overheid. Op welke leeftijd deze uitkering ingaat kun je checken op de site van de Sociale Verzekeringsbank, die voor de uitvoering van de AOW zorgt.
  • Daarnaast kun je fiscaal vriendelijk bijsparen (of beleggen). Hiervoor zijn verschillende termen in gebruik, zoals lijfrente, banksparen of aanvullend pensioensparen. De inleg hierop is fiscaal aftrekbaar en zorgt vanaf AOW-leeftijd voor een maandelijkse aanvulling op je AOW en pensioen. Vanaf 2023 is de toegestane inleg fors verhoogd!
  • Verder kun je je inkomen aanvullen vanuit vrij vermogen -als dat beschikbaar is- en ook de eigen woning en hypotheek hebben invloed op je inkomen voor later.

Het is goed om overzicht te hebben in je financiële toekomst. Steeds meer werkgevers helpen hun medewerkers om dit goed in beeld te krijgen. Zij bieden medewerkers een gesprek aan met een financieel planner, zodat de medewerker weet wat hij/zij kan verwachten en aan welke knoppen hij/zij zelf kan draaien. Zodat je weet welke keuzes je hebt en wat daarvan de financiële gevolgen zijn. Vraag er eens naar bij je werkgever.

Kijk vooruit; denk nu aan later! Ga in gesprek met een financieel planner
Met de Wet Toekomst Pensioenen staat Nederland aan de vooravond van een nieuw tijdperk in de pensioenwetgeving. De nieuwe regels zorgen voor meer flexibiliteit en persoonlijke keuzemogelijkheden, maar vragen ook om bewuste en weloverwogen beslissingen.

Het is van belang dat mensen zich goed laten informeren en adviseren door experts op het gebied van pensioenen, zoals financieel planners. Door nu actie te ondernemen en in gesprek te gaan met een gecertificeerd financieel planner, leg je een goede basis voor een financieel stabiele toekomst en kun je optimaal profiteren van de keuzes in het nieuwe pensioenstelsel.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Bianca Wateler CFP®, DURF financieel planners

 

 

Gerelateerde berichten

Bezint eer gij aan de nalatenschap begint…
CFP-Podcast: Senioren op de woningmarkt
De woningmarkt: kijken, kijken, niet (kunnen) kopen!