Pensioen – dat roept vaak beelden op van rustige dagen, grijze haren en de vrijheid om te doen wat je écht wilt. Maar wie bepaalt eigenlijk hoe jouw pensioen eruitziet? Wacht je op de AOW of op een pensioen dat je opbouwt via je werkgever? Wat betekent een goed pensioen voor jou? En misschien wel het belangrijkste, wanneer kun jij echt van dat pensioen gaan genieten? Heb jij de regie over jouw pensioen?

Vaak stellen we het onderwerp pensioen uit. Je hebt er vast weleens over nagedacht, maar misschien ook weer snel terzijde geschoven. Want wie weet nu al of je dat pensioen überhaupt haalt? Daarnaast spelen belemmerende overtuigingen een rol. Gedachten als “Ik MOET toch werken tot mijn 68ste”, “Die droomreis kan pas als ik met pensioen ben“, “Een eigen vakantiehuis is niet voor onze familie weggelegd”.

Financial Lifestyle Planning
Bij financial lifestyle planning begint het met het uitspreken van je diepste dromen en wensen. Hoe zie jij jouw leven voor je, als alles mogelijk is? Wat zou je doen als geld geen beperking vormt, maar alleen de tijd tikt? Het stellen van zulke vragen helpt je dieper na te denken over wat jij écht wilt en waar jij gelukkig van wordt. Financial lifestyle planning gaat niet alleen over pensioen; Het is een allesomvattende benadering van jouw financiële toekomst. In tegenstelling tot traditionele financiële planning, start financial lifestyle planning met het onderzoeken van jouw gedachten, verlangens en doelen voordat er naar de cijfers wordt gekeken.

Kun jij rondkomen van €1.500 per maand?
Op financieel gebied zijn er allerlei mogelijkheden om je pensioen te regelen. Als je niets doet zul je van circa €1.500 per maand moeten rondkomen. Dit is de AOW. Via de meeste werkgevers kun je meedoen aan een pensioenregeling. Deze pensioenregeling laat je jaarlijks weten welk bedrag je kunt verwachten, maar ook wanneer je pas over dit geld mag beschikken.

Als werknemer en als ondernemer heb je ook de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen middels een lijfrenteproduct. Het voordeel hiervan is dat er gebruik gemaakt kan worden van belastingbesparing. Afgelopen juli is deze ook fors verruimd. Helaas is deze opbouw niet flexibel, maar biedt zeker mogelijkheden in je totale financiële plan.

Minipensioen doen!
Wat als je nu niet wilt wachten om met pensioen te gaan totdat je vaak fysiek al minder sterk bent en je kinderen de deur uit zijn? Je wilt graag herinneringen maken die je hele gezin bij blijven. Steeds meer 30 tot 50 jarigen kiezen er voor om niet te wachten met hun droomreis of minder te werken als ze ouder zijn. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt. Het is makkelijker om te (be)sparen als je weet wat je doel is, ondersteund door een realistisch plan.

Kom in actie!
Wanneer ga jij met pensioen? Breng jouw wensen en financiën samen door middel van een financieel plan. Begin met het plannen van jouw toekomst, jouw regie.

November staat in het teken van Pensioen en wordt er extra aandacht besteed aan wat jij kunt doen voor je pensioen. Wil je hier niet op wachten en zelf nu al actie ondernemen? Plan dan alvast een afspraak met een gecertificeerd financieel planner hij of zij kan jou zeker helpen met het krijgen van inzicht. Ga naar ffp.nl en zoek een CFP-professional bij jou in de buurt.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Kim ten Brake CFP
®, Financieel Planner.

Pensioen

Gerelateerde berichten

Wat is Financial Life Planning en wat doet dit voor jou?
CFP-Podcast: Het erfrecht en nalatenschap
Bezint eer gij aan de nalatenschap begint…