Vrijdag 15 september 2023 staat in het teken van scheiden. Op deze dag kunnen consumenten kosteloos en vrijblijvend informatie bij echtscheidingsplanners inwinnen over scheidingszaken. Zeker na de grote zomervakantie geen overbodige luxe want dan neemt het aantal scheidingsaanvragen drastisch toe. Uit ondermeer onderzoek van TNO NIPO blijkt dat in augustus en september het percentage scheidingen twintig tot dertig procent hoger ligt dan in de overige maanden. De vraag die daarbij opkomt is, waar ligt dat aan?

Irritaties die al langer spelen
Dikwijls zijn er al langer irritaties gedurende de relatie, maar om allerlei redenen bijvoorbeeld gezinsdrukte, maar ook angst om de relatie te verliezen worden deze niet uitgesproken en kunnen daardoor onderhuids gaan sluimeren. Vaak wordt dan gedacht dat een vakantie met het gezin de relatieperikelen zal doen verdwijnen of vergeten. Niets is echter minder waar. Je zit hele dagen op elkaars lip en alle ergernissen worden dan nog meer zichtbaar. Of er zijn tegenvallers zoals een vakantiebestemming die minder leuk is, slecht weer of andere tegenvallers die de bom uiteindelijk doen barsten.

Zo sprak ik onlangs een cliënt die het toenemende drankgebruik van haar partner ter sprake bracht. Ze hield nog altijd van hem, maar zodra hij een slokje te veel ophad veranderde hij in een duivel, waarbij zij het dan steevast moest ontgelden. Eigenlijk was dit al langer aan de gang, maar tot op de dag van vandaag weet ze niet hoe ze het moet aanpakken.

Begeleiding bij scheiden
Maar zit daar niet de crux? In plaats van begeleiding bij scheiden zouden veel stellen gebaat zijn bij begeleiding tijdens het huwelijk of de relatie. In de praktijk blijken koppels het lastig te vinden om niet alleen ergernissen of meningsverschillen op een goede manier bespreekbaar te maken, maar ook om daar consequenties aan te koppelen.

Gaandeweg het huwelijk of de relatie ontstaat er een disbalans tussen de partners, bijvoorbeeld omdat de één zijn baan opgeeft om de ander carrière te laten maken. Het is juist die afhankelijkheid in de relatie waarmee de één financiële macht over de ander krijgt en ervoor zorgt dat zaken op de lange baan worden geschoven. Dat kan een tijd goed gaan, maar er komt een moment dat alle opgekropte frustratie eruit komt en tot een breuk in de relatie leidt. Als de frustratie maar groot genoeg is, is de kans op een vechtscheiding aanwezig.

Financieel evenwicht
Stellen zouden daarom eigenlijk moeten leren hoe ze tijdens hun relatie een gezond financieel evenwicht bewaren, een gecertificeerd financieel planner kan daarbij helpen. En natuurlijk met elkaar blijven communiceren over zaken die hen diep van binnen raken. Daarbij kan het ook helpen een neutrale derde bij het gesprek te betrekken die de communicatie begeleidt en het proces bewaakt. Geen echtscheidingsmediation dus, maar huwelijksmediation.

Communiceren kan iedereen leren. Maar dat begint dan al wel bij het dopje op de tube tandpasta!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Iris Brik CFP®, Fine Tuning Personal Finance

Scheiden

Gerelateerde berichten

Bezint eer gij aan de nalatenschap begint…
CFP-Podcast: Senioren op de woningmarkt
De woningmarkt: kijken, kijken, niet (kunnen) kopen!