Wij Nederlanders zijn een ondernemend volk met ruim 1,6 miljoen zzp’ers en 450.000 BV’s. Wat heeft 2024 ondernemers gebracht? Waar lopen ondernemers tegenaan en wat staat hen nog te wachten? Misschien ben jij dit jaar gestart als ondernemer of heb je plannen om dat binnenkort te gaan doen. Lees dan snel verder!

In dit artikel ontvang je informatie over wat voor jou als ondernemer belangrijk is om te weten.

Eenmanszaak
Als zzp’er geef je jouw winst uit de eenmanszaak op in de aangifte inkomstenbelasting. Op de winst mag je een aantal bedragen in mindering brengen, zodat je niet over de volledige winst belasting hoeft te betalen. Zo is er de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en voor de starters is er ook een startersaftrek. Voor deze regelingen gelden verschillende fiscale voorwaarden, waaronder het uren criterium. Je moet minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteden, om voor de zelfstandigen- en startersaftrek in aanmerking te komen.

In 2024 zijn de belastingvoordelen voor de eenmanszaak lager geworden.  Hierdoor is ook het belastingverschil tussen een zzp’er en een werknemer in loondienst kleiner geworden.

Pensioen: zelf doen
De wetgever heeft naast het verlagen van de genoemde belastingvoordelen, ook bepaald dat de ondernemers zelf hun pensioen moeten regelen. De pensioen wet (Wtp) geeft nieuwe regels voor werknemers én ondernemers. Er kan nu geen pensioen meer opgebouwd worden in je onderneming. Wel is het mogelijk om een pensioenproduct af te sluiten in de vorm van een lijfrente. De premie die je hiervoor betaalt, is dan fiscaal aftrekbaar in de inkomstenbelasting. De ruimte hiervoor is sinds vorig jaar verhoogd. Dit wordt ook wel sparen in box 1 genoemd. De pensioenuitkeringen zijn dan uiteraard wel belast. Vanaf je AOW-datum gaat dat wel tegen een lager tarief. Met deze belastingmaatregel is de pensioenopbouw vergelijkbaar geworden met die van werknemers.

Alles in balans
Met sparen in box 1 heb je het spaargeld niet meer tot je vrije beschikking zoals je dat  bijvoorbeeld wel hebt bij een spaar- of een beleggingsrekening in box 3. Dit kan ook een voordeel zijn wanneer je het lastig vindt om te sparen voor later. Want het vraagt wel een discipline van je om zelf je pensioen te  regelen. Sparen in box 3 vraagt meer discipline, is belast in box 3 maar geeft ook meer flexibiliteit. Het vraagt dus om planning en een balans vinden tussen sparen in box 1 en box 3. Want er zijn meerdere uitgaven en doelen naast je pensioen!

Directeur van een BV (DGA)
Wanneer je een BV hebt, dan moet je over de winst vennootschapsbelasting betalen. Hiervoor gelden andere tarieven en aftrekposten dan bij de inkomstenbelasting. Als directeur van je BV (DGA) ben je in loondienst bij je eigen BV en gelden er andere fiscale regels rondom loon en winst uitkeren (dividend) uit de BV.  Voor het laatste heb je dan te maken met dividendbelasting. Hierdoor is het plannen van de winstuitkeringen fiscaal gezien interessant.

Ook als directeur van je BV is het belangrijk om te sparen voor later én je moet het zelf doen. Hierbij gelden dezelfde pensioenfaciliteiten als voor zzp’ers. Pensioenopbouw in de BV is al een aantal jaren niet meer mogelijk. Dat zal nu gaan met winstuitkeringen uit de BV naar jezelf en dan in box 1 of box 3 sparen voor later.

Wat als?
Naast het sparen voor later, is het ook goed om na te denken over de vragen: ‘wat als ik er niet meer ben of door ziekte niet meer verder kan?’ Hoe moet het dan verder met je bedrijf, wat wil je geregeld hebben voor je nabestaanden? Wie is dan de juiste persoon die het verder voor je gaat regelen? Denk hierbij aan je (levens)testament en mogelijk ook aan je huwelijkse voorwaarden.

Wanneer je deze zaken nu regelt wanneer het goed gaat, geeft dat rust en kun jij je verder focussen op je onderneming. Doen waar je goed in bent, toch? Want: ondernemen zit bij ons Nederlanders in het bloed.

Meer weten?
Je moet als ondernemer veel zelf doen, maar of je nu een startende zzp’er bent, al jaren een eenmanszaak hebt of elke maand DGA-loon ontvangt, voor vragen en/of advies kan je altijd terecht bij een gecertificeerd financieel planner. Hij of zij kan met jou meedenken, je adviseren en jouw vragen beantwoorden.

Ondernemen

Gerelateerde berichten

De motivatie achter beleggingsadviezen
Erfbelasting besparen: is schenken altijd nodig?
De Woningmarkt van 2024: uitdagingen en kansen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Jouw Plan'

  • Elke verandering in je leven vraagt om financiële planning!
  • Blijf op de hoogte van relevante financiële onderwerpen!
  • Advies, tips en leuke podcasts!
Je ontvangt onze nieuwsbrief één keer per kwartaal. Je kunt je op elk moment afmelden via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu krijg je elk kwartaal de FFP nieuwsbrief in je mailbox.