Hoe werkt het met de bijleenregeling?
Verkoop je je huidige woning en ga je verhuizen? Grote kans dat je huidige woning meer oplevert dan je aan hypotheek hebt. Dit wordt ook wel de overwaarde genoemd. Koop je een nieuwe woning? Gebruik de overwaarde voor de aankoopkosten, een eventuele verbouwing en voor het verlagen van je nieuwe hypotheek. Op deze manier blijft je hypotheek volledig aftrekbaar. Gebruik je de overwaarde (deels) voor andere doeleinden of voor een spaarbuffer? Dan is dit deel van je nieuwe hypotheek niet aftrekbaar.
Mag ik mijn lage rente meenemen naar de nieuwe woning?
Veel geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om de lage rente mee te nemen naar de nieuwe woning en bijbehorende nieuwe hypotheek. Hier zijn natuurlijk wel regels en voorwaarden aan verbonden. Verandert de schuld-/marktwaardeverhouding in de nieuwe situatie of ga je van een hypotheek met NHG naar een hypotheek zonder? Dan wijkt de meegenomen rente mogelijk af. Laat je vooraf goed informeren over de regels en mogelijkheden die bij jouw geldverstrekker gelden.
Wat als er sprake is van restschuld?
Is het hypotheekbedrag bij verkoop van je woning hoger dan de verkoopprijs? Dan verkoop je met verlies en blijft er een restschuld over. Het beste is om deze restschuld zelf te betalen. Er zijn alternatieven. Zoals het meefinancieren van de restschuld bij de nieuwe hypotheek. Hier werken in de praktijk weinig geldverstrekkers aan mee, omdat ze dit risico liever niet dragen. Logisch, want er rust op het stukje restschuld geen onderpand. Het is ook mogelijk om een krediet af te sluiten voor de restschuld. Let wel op dat een krediet je maximale leencapaciteit bij een eventuele nieuwe hypotheek drukt.
Tip: wil je dat de rente van je restschuld aftrekbaar blijft? Zorg dan dat je aan de fiscale voorwaarden voldoet.
Wat kan NHG betekenen bij restschuld?
Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en moet je de woning door omstandigheden noodgedwongen verkopen? NHG zal de betreffende restschuld dan onder bepaalde voorwaarden betalen aan de bank. Je hebt dan wel een schuld bij NHG, maar deze wordt met regelmaat kwijtgescholden. Je kan geen beroep doen op NHG als je zelf nog spaargeld hebt of een keer een maand krap zit.