Sparen of beleggen

Welke overwegingen spelen mee in de keuze tussen sparen of beleggen?
De rente op spaarrekeningen is laag tegelijk is de aandelenmarkt weer redelijk stabiel. Beleggers halen weer interessante rendementen. De keuze tussen sparen of beleggen is daardoor bij veel mensen weer actueel.

Wat is jouw doel?
Die afweging tussen sparen of beleggen begint bij je doel. Wat wil je doen met het geld dat je opzij zet? Wil je een reserve hebben om financiële tegenvallers mee op te vangen? Dan moet je snel bij je geld kunnen. Sparen is dan vaak de beste optie.

Ligt je doel wat verder weg? Dan levert beleggen vaak meer op dan sparen. Tegelijk is de ene belegging de andere niet. Het ene beleggingsfonds of aandeel kan harder stijgen of dalen dan het andere. Zo is het ook moeilijk te voorspellen op welke termijn een belegging iets gaat opleveren.

Welke risico’s wil je nemen?
Dat brengt ons vanzelf bij de volgende overweging: hoeveel risico ben je bereid te nemen? Als je geen enkel risico wilt nemen, is sparen de veiligste keuze. Bij een beetje risico zijn stabiele beleggingsproducten interessant, zoals staatsobligaties van betrouwbare landen.
Voor een hoger rendement kom je automatisch uit bij risicovollere beleggingen. De kans bestaat dan wel dat je (een deel van) je investering kwijtraakt. De stelregel blijft: hoe hoger je (kans op) meer rendement, des te groter het risico dat je loopt.

En wat vindt de fiscus ervan?
Ook de fiscus speelt een rol in jouw keuze tussen sparen of beleggen. Hoe hoog is jouw belastbare vermogen? De fiscus heft namelijk een vermogensrendementsheffing van effectief circa 0,9% tot 1,7% over het bedrag boven de belastingvrije drempel in box 3. Met de lage spaarrentes van nu kan dat betekenen dat jouw vermogen krimpt in plaats van groeit.

Het drempelbedrag is circa € 25.000 per belastingplichtige. Als je toch rendement wilt behalen en het geld langere tijd niet nodig hebt, is beleggen met je vrije vermogen boven dit bedrag doorgaans de beste keuze.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten